I webbtjänsten integration.fi finns svar på frågor om tjänster och sysselsättning för personer som flyr från Ukraina
Arbets- och näringsministeriet har publicerat en webbplats för integrationsaktörer med svar på allmänna frågor som gäller krigsflyktingar från Ukraina. I denna sammanställning av vanliga frågor och svar hittar du svar på bland annat frågor om tillfälligt skydd, tjänster och sysselsättning. Sammanställningen finns i webbtjänsten integration.fi och uppdateras efter behov.
Över tre miljoner människor har redan blivit tvungna att fly kriget i Ukraina. Personer som flyr från Ukraina och söker tillfälligt skydd kommer även till Finland. En person kan komma till Finland även utan visum och vistas i landet i tre månader, om han eller hon har ett biometriskt pass och kommer från Schengenområdet.
Finland har förberett sig på både ett stort antal asylsökande och en långvarig kontinuerlig migration. Finland har beslutat att alla som flyr kriget i Ukraina kan ansöka om uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd.
De som får tillfälligt skydd jämställs i fråga om sina rättigheter till största delen med asylsökande och har rätt till mottagningstjänster. De har dock genast efter att ha fått tillstånd rätt att fritt arbeta och studera i Finland.
Sammanställningen av vanliga frågor och svar samlar ihop råd
Arbets- och näringsministeriet har publicerat en sammanställning som riktar sig till integrationsaktörer och innehåller närmare information om bland annat om följande punkter:
- olika grunder för uppehållstillstånd för personer som anländer från Ukraina
- beredskapen i kommunerna inför situationen i Ukraina
- rätt till tjänster för personer som vistas visumfritt utan uppehållstillstånd i Finland
- rättigheter och tjänster för personer som får tillfälligt skydd
- arbete, säsongsarbete och studier i Finland.
Sammanställningen och annan information om situationen i Ukraina finns på integration.fi.
Särskilt situationen för dem som får tillfälligt skydd är fortfarande förenad med olika öppna frågor i anslutning till lagstiftningen. Frågor och svar uppdateras kontinuerligt när tolkningen preciseras.
Mer information:
Katja Vänskä-Rajala, specialsakkunnig, tfn +358 295 060 040
Susanna Piepponen, specialsakkunnig, tfn +358 295 047 990