Hyppää sisältöön
Media

Lintilä: Koulujen loma-aikojen muuttamista pohdittava

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2017 10.00
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä pitää pohtimisen arvoisena koulujen loma-aikojen muuttamista viikolla tai kahdella nyky-yhteiskunnan ja perheiden tarpeita paremmin palveleviksi. Samalla ne istuisivat paremmin Keski-Euroopan lomarytmiin.

Porissa perjantaina 18.8.2017 tiedotustilaisuudessa puhunut Lintilä kertoi, että TEM on valmis käynnistämään selvityksen kesälomien siirron taloudellisista vaikutuksista matkailuelinkeinolle.

- Loma-aikojen siirtoa on selvitetty aiemminkin, mutta ei matkailun edistämisen tai kansantalouden näkökulmasta. Tämäkin puoli asiasta olisi syytä pohtia läpi. Koulujen alku katkaisee nyt parhaan lomasesongin keskeltä, Lintilä muistuttaa.

Nykylomat antavat kilpailuvaltin muille maille

Matkailu on merkittävä ja työllistävä elinkeino ympäri koko maata. Se on myös kiistatta yksi tulevaisuuden kasvualoista. Suomen tärkeillä markkina‐alueilla Keski- ja Etelä-Euroopassa loma-ajat painottuvat elokuulle ja osin syyskuulle.

- Nykyisillä loma-ajoillamme annamme kilpailijamaillemme selkeän kilpailuvaltin. Koulujen alkaminen hiljentää kotimaanmatkailun heti elokuun alussa. Tämän seurauksena monet matkailupalvelut supistuvat ja osin sulkeutuvat kokonaan juuri kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Sesongin pidentäminen loppupäästä olisi Suomen matkailuelinkeinolle ehdottoman tärkeää, Lintilä sanoo.

- Asialla on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Mahdolliset loma-ajan muutokset vaativat tarkan pohdinnan ja siihen liittyvien asioiden perkaamisen. Toivonkin asiasta käytävän avointa julkista keskustelua, Lintilä jatkaa.

Koulujen loma-aikojen muuttaminen on ollut matkailun edunvalvojien yksi tavoitteista jo neljännesvuosisadan. Asia on nostettu esille muutaman vuoden välein, sen kuitenkaan etenemättä. Rekisteröityjä ulkomaisia majoitusvuorokausia oli viime vuoden elokuussa reilut 670 000 kpl, toiseksi eniten heinäkuun jälkeen (718 323 vrk).

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Nina Vesterinen, TEM, puh. 029 5047013
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250

 
Sivun alkuun