Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Lintilä Tallinnassa – teemoina biotalous ja Viron EU-puheenjohtajuus

Työ- ja elinkeinoministeriö
12.5.2017 9.31
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vierailee perjantaina 12.5.2017 Tallinnassa. Hän tapaa elinkeino- ja infrastruktuuriministeri Kadri Simsonin ja julkishallinnosta vastaavan ministeri Mihhail Korbin. Päivän ohjelmaan kuuluvat myös suomalais-eestiläisen kauppakamarin ja suomalaisyritysten edustajien tapaamisia sekä pyöreän pöydän keskustelutilaisuus biotaloudesta.

Ministeri Lintilä avaa Suomen Tallinnan lähetystössä järjestettävän biotalouskeskustelun. Biotalous ja kiertotalous ovat seuraavia globaaleja megatrendejä, sillä niiden avulla voidaan vastata ilmastonmuutoksen ja hupenevien luonnonvarojen haasteisin. Hyvinvointi ja kilpailukyky perustuvat jatkossa kestäviin biotalouden ratkaisuihin, jotka tuottavat kasvua, luovat työpaikkoja ja varmistavat samalla luonnon ekosysteemien kestävyyden.

– Viro ja muut Pohjoismaat ovat Suomelle luonnollisia kumppaneita biotaloudessa. Toivon, että voimme työskennellä yhdessä EU:n tulevan puheenjohtajamaan Viron kanssa edistettäessä biotaloutta ja kestävän bioenergiaan liittyviä kysymyksiä, toteaa ministeri Lintilä.

– Uskon että voimme toimia Viron kanssa yhdessä biotalouden edelläkävijänä ja inspiroida muita maita niin EU:ssa kuin maailmallakin. Biotalous on tärkeä tekijä siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Ratkaistavat haasteet ja käytettävät teknologiat ovat globaaleja, muuta raaka-ainepohjat ja toiminta ovat paikallisia, Lintilä jatkaa.

Suomen ja Viron läheinen yhteistyö näkyy eri sektorilla. Digitaalisen hallinnon osalta maat tiivistävät IT-alan yhteistyötä. Rajat ylittävä digitaalinen yhteistyö voi toimia mallina laajemminkin Euroopassa. Energia-alalla ajankohtainen hanke on Balticconnector-kaasuyhdysputki, joka yhdistää Suomen ja Baltian kaasumarkkinat 2020-luvulla. Liikennesektorilla kehitetään Helsingin ja Tallinnan välisiä laivayhteyksiä. Pitkällä aikavälillä selvitetään myös kaupunkeja yhdistävän merenalaisen rautatietunnelin rakentamisedellytyksiä.

Viron ensimmäinen EU-puheenjohtajuus alkaa heinäkuun alussa kestäen vuoden loppuun. Sen puheenjohtajakauden prioriteetteja ovat sisämarkkinat, digitaalinen Eurooppa, sisäinen ja ulkoinen turvallisuus sekä sosiaalinen osallisuus ja kestävä kehitys. Viro näkee EU:n yhtenäisyyden säilyttämisen ja vahvistamisen olevan EU:n toimintakyvyn edellytys.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490
erityisasiantuntija Tuuli-Maaria Aalto, TEM, puh. 050 431 7529

 
Sivun alkuun