Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Suomi ja Iran allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan energia-alan yhteistyöstä

Työ- ja elinkeinoministeriöUlkoasiainministeriö 26.10.2016 15.59
Tiedote

Suomi ja Iran ovat allekirjoittaneet 26.10.2016 energia-alan yhteisymmärryspöytäkirjan presidentti Sauli Niinistön virallisen Iranin vierailun yhteydessä. Asiakirjan allekirjoitti elinkeinoministeri Olli Rehnin valtuuttamana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Yhteisymmärryspöytäkirjan valmistelusta vastasi Suomen puolella työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä alan teollisuuden kanssa.

Asiakirjan tavoitteena on kehittää Suomen ja Iranin välistä energia-alan teknistä ja taloudellista yhteistyötä sekä edistää suomalaisten yritysten pääsyä Iranin avautuville markkinoille.

Asiakirjassa keskitytään yhteistyön kehittämiseen uusiutuvan energian ja energiatehokkuutta parantavan teknologian aloilla.  Iran pyrkii  parantamaan energiatehokkuutta muun muassa uusimalla vanhentunutta infrastruktuuria, tehostamalla energialaitosten toimintaa ja parantamalla sähkönjakeluverkostoa. Lisäksi Iran on sitoutunut lisäämään uusiutuvaa energiaa,  ja se etsii ratkaisuja jätteiden ympäristöystävällisempään käsittelyyn ja hyödyntämiseen energianlähteenä.  Suomella on tarjota ratkaisuja muun muassa näihin kehityshaasteisiin.

Maidemme välisen kaupan ja investointien edistämisen sekä rahoitusmahdollisuuksien kartoittamisen lisäksi yhteistyömuotoja ovat muun muassa asiantuntijavierailut. Työryhmissä tapahtuva käytännön työskentely auttaa yritysten ja viranomaisten verkottumisessa ja yhteisten hankkeiden kehittämisessä.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Hannu Väänänen, puh. 050 410 4909
ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh 040 046 4393
neuvotteleva virkamies Mari Hakkarainen, TEM, puh. 050 434 4933

Kai Mykkänen Olli Rehn
Palaa sivun alkuun