Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Lintilä kutsui julkisen ja kolmannen sektorin edustajat pyöreään pöytään keskustelemaan energiansäästöstä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2022 10.07
Uutinen
Elinkeinoministeri Mika Lintilä

Julkisen ja kolmannen sektorin toimijat ovat lähteneet aktiivisesti mukaan energiansäästötalkoisiin. Huolta eri toimijoissa aiheutti erityisesti energianhintojen nousu sekä varautuminen talven mahdollisiin sähköpulatilanteisiin. Organisaatiot ovat panostaneet oman toimintansa näkökulmasta järkeviin ja vaikuttaviin energiansäästötoimiin ja sidosryhmiensä kannustamiseen mukaan energiansäästöön.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tapasi julkisen ja kolmannen sektorin edustajia 27.10.2022 energiateemaisessa pyöreän pöydän keskustelussa. Energiansäästöstä oli keskustelemassa yhteensä 14 organisaation edustajaa. Ministeri korosti aloituspuheenvuorossaan energiatilanteen eurooppalaista näkökulmaa.

”Venäjän hyökkäys on aiheuttanut haastavan energiatilanteen koko Euroopassa ja se koettelee EU:n yhtenäisyyttä. Täytyy muistaa, että Ukrainassa on käynnissä sota ja kaikki tekemämme energiansäästöteot auttavat pitämään Eurooppaa yhtenäisenä. Ne vahvistavat myös kykyämme tukea Ukrainaa. Paikallisilla teoilla on merkitystä. Kiitos siis teille jo nyt tehdyistä energiansäästötoimista”, ministeri Lintilä sanoo.

Kunnat ja järjestöt aktiivisesti mukana energiansäästössä

Lähes kaikki organisaatiot ovat tehneet jo sekä pidemmän aikavälin energiainvestointeja ja kuluneen syksyn aikana nopeita energiansäästötoimenpiteitä. Muun muassa monet kunnat ja järjestöt ovat myös liittyneet mukaan Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan.

Organisaatioiden edustajat kertoivat tilaisuudessa konkreettisia esimerkkejä omista energiansäästötoimistaan, muun muassa tilojen lämpötilojen laskusta ja valaistuksen optimoinnista. Myös kulutusjousto, eli sähkön kulutuksen vähentäminen kulutushuipputilanteissa, on jo monilla tahoilla käytössä. Moni organisaatio haluaa omalla toiminnallaan toimia esimerkkinä muille.

Omien toimenpiteidensä lisäksi organisaatiot jakavat aktiivisesti tietoa energiansäästöstä jäsenilleen, työntekijöilleen ja muille sidosryhmilleen. Tärkeänä kohderyhmänä nousivat esiin muun muassa lapset ja nuoret, joille energiansäästöä opetetaan konkreettisin keinoin.

Omien energiansäästökeinojen ja tiedonvälityksen lisäksi julkisen ja kolmannen sektorin toimijat ovat tärkeässä roolissa ihmisten tukemisessa haastavina aikoina.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Matias Ollila, p. 0295 047 412

Kuva: Aino Sutinen

 
Sivun alkuun