Hyppää sisältöön

Ministeri Tiilikainen: uusiutuvan sähkön uuden tukijärjestelmän valmistelu aloitetaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2017 9.13
Tiedote

Tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksia koskevat selvitykset on luovutettu TEM:n asettamalle ohjausryhmälle. Marraskuussa kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa linjatun mukaisesti selvitysten teettäminen on ollut edellytys uutta uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tuotantotukijärjestelmää koskevalle lainvalmistelulle.

Terveysselvityksen mukaan nyt mitatut infraäänitasot olivat samaa suuruusluokkaa tuulivoimaloiden lähellä ja kaupunkiympäristössä. Selvityksen mukaan olemassa olevien tutkimusten perusteella tällaisissa ympäristöissä esiintyvien infraäänitasojen suorista terveyshaitoista ei ole saatu tieteellistä näyttöä. Selvityksessä kuitenkin todetaan, että on esitetty mekanismeja, joilla pienet infraäänitasot voisivat vaikuttaa terveyteen, mutta niiden merkityksestä ei ole riittävää näyttöä.

– Uusiutuvan sähkön tuotantotukijärjestelmän säännöksiä ryhdytään nyt valmistelemaan, toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Tutkijoiden suosituksen mukaisesti tuulivoiman vaikutuksia terveyteen selvitetään lisää syksyllä käynnistettävällä jatkotutkimuksella. Jatkotutkimuksessa selvitetään tuulivoimaloiden yhteyttä lähiasukkaiden terveydentilaan, infraäänen vaikutusta oireiluun ja fysiologisiin reaktioihin sekä tuulivoiman aiheuttamia äänitasoja asuntojen sisätiloissa.

– Jos tämän selvityksen tuloksista ilmenee tarvetta muuttaa tuulivoiman sijaintia koskevaa sääntelyä, pyritään muutokset saamaan voimaan viimeistään vuoden 2019 aikana, toteaa ministeri Tiilikainen.

Tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksia selvitetty

Lisätiedot:

Ministeri Tiilikaisen erityisavustaja Jyrki Peisa, puh. 050 364 0836

 
Sivun alkuun