Hyppää sisältöön

Ministerikokoukset pohtivat puhtaan energian ratkaisuja ja koronaelpymistä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2020 15.37
Tiedote
energiaministeritapaamisten logo

Saudi-Arabia järjestää 22.-23.9.2020 virtuaalikokouksina kaksi merkittävää energia-alan ministerikokousta. Clean Energy Ministerial (CEM11) ja viidennen kerran järjestettävä Mission Innovation (MI-5) teknologiakokous kokoavat yhteen muun muassa G20-maiden, Pohjoismaiden ja Euroopan komission edustajat keskustelemaan miten nopeuttaa siirtymistä puhtaan energian ratkaisuihin. CEM-kokoukseen on tulossa ministeritason edustus lähes kaikista osallistujamaista.

CEM11 järjestetään tiistaina 22.9. Kokous keskittyy teemansa ”supporting the recovery, shaping the future” mukaisesti energia-alan toimiin koronaepidemiasta toivuttaessa ja uusiin keinoihin, joilla nopeuttaa puhtaan energian siirtymää. MI-5 keskusteluissa linjataan yhteistyön tulevista toimintamuodoista. Kokouksien puheenjohtajana toimii Saudi-Arabian energiaministeri, prinssi Abdulaziz bin Salman Al Saud.

- Suomella on korkean tason osaamista puhtaan energian ratkaisuissa. Siitä on osoituksena energiateknologian miljardien eurojen vienti vuosittain. Globaalit energiaverkostot tarjoavat Suomelle erinomaisia mahdollisuuksia nostaa esiin omaa osaamistaan. Näitä mahdollisuuksia hyödynnämme aktiivisesti tulevaisuudessakin, linjaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suomella on ensimmäisenä EU-maana puheenvuoro 22.9. CEM-istunnossa, jossa pohditaan konkreettista toimintaa puhtaan energian voimakkaaksi edistämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Suomi korostaa puhtaan energian innovaatioiden ja investointien roolia koronaelpymisessä ja CEM-foorumin asemaa puhtaan energian ratkaisujen edistäjänä tulevalla vuosikymmenellä.

MI-5 kokouksessa 23.9. keskustellaan Mission Innovation aloitteen uudistamisesta ja jatkotoiminnan muodoista. Suomi tukee MI-missioiden edistämistä. Aloitteen piirissä pyritään jatkossa innovoimaan globaalisti Power-to-X -hankkeita sekä vety- ja puhtaan meriliikenteen ratkaisuja.

CEM11 ja MI-5 kokousten jälkeen G20 energiaministerit tapaavat 27.-28.9. Riadissa.

CEM11 ja MI-5 -kokoukset tarjoavat hallituksille, johtaville cleantech-organisaatioille, innovaattoreille ja rahoittajille mahdollisuuden korkean tason vuoropuheluun ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen, joilla kiihdytetään siirtymistä vähähiiliseen tulevaisuuteen. Julkisen ja yksityisen sektorin sitoutuminen rakentaa teollisuuden, hallitusten ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyötä ja auttaa skaalaamaan puhtaan energian ratkaisuja soveltumaan toteutettavaksi eri puolella maailmaa.

Vuonna 2010 perustettu puhtaan energian ministerikokous on foorumi, jossa 25 suurta taloutta (G20+) ja Pohjoismaat toimivat yhdessä kiihdyttääkseen siirtymistä maailmanlaajuiseen puhtaan energian talouteen jakamalla parhaita ratkaisuja ja yhteisiä toimintatapoja. CEM-maat tuottavat 75 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä, mutta myös 90 % maailmanlaajuisista puhtaan energian investoinneista.

Mission Innovation (MI) on maailmanlaajuinen aloite, jonka tarkoituksena on nopeuttaa puhtaan energian innovointia ja hankkeita puhtaan energian saatavuuden parantamiseksi.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. +358 50 4316518    
erityisasiantuntija Juho Korteniemi, puh. +358 50 567 0715

 
Sivun alkuun