Hyppää sisältöön

Ravintolat kiinni asiakkailta 18.4. asti suuressa osassa maata – sulku päättyy Kittilässä ja Pohjois-Pohjanmaalla

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2021 17.39
Tiedote

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on pidettävä 18.4.2021 saakka suljettuna asiakkailta niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Ravintolat voivat avautua asiakkaille 9.4.2021 Kittilässä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuina asiakkailta seuraavissa maakunnissa:

 1. Uusimaa
 2. Varsinais-Suomi
 3. Satakunta
 4. Kanta-Häme
 5. Pirkanmaa
 6. Päijät-Häme
 7. Kymenlaakso
 8. Etelä-Karjala
 9. Etelä-Savo
 10. Pohjois-Savo
 11. Pohjois-Karjala
 12. Keski-Suomi
 13. Pohjanmaa.

Sulun piiriin eivät kuulu Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Valtioneuvosto seuraa säännönmukaisesti tautitilanteen kehittymistä eri alueilla. Valtioneuvostolla on lain mukaan velvollisuus muuttaa asetusta sulun piiriin kuuluvista alueista, jos sulkeminen ei ole enää välttämätöntä tai jos tautitilanne muuttuu jossain maakunnassa vakavammaksi. 

Valtioneuvosto muutti 8.4.2021 asetusta alueista, jotka kuuluvat sulun piiriin. Asetusmuutos pohjautuu terveysviranomaisten arvioon alueiden tautitilanteesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi lausunnon tautitilanteesta 7.4.2021.

Sulku koskee kaikkia ravitsemisalan yrityksiä, poikkeuksena henkilöstöravintolat

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Sulku koskee myös terasseja. Ravintolat ja kahvilat voivat kuitenkin myydä ruokien tai juomien noutoannoksia suoraan asiakkaalle tai toimittaa niitä joko itse tai muiden palveluntarjoajien kautta asiakkaalle esimerkiksi kotiin.

Ravintoloiden sulku ei koske henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Vanhainkotien, sairaaloiden, varuskuntien, vankiloiden, päiväkotien ja koulujen ruokalat sekä muut ulkopuolisilta suljetut henkilöruokalat voivat siis olla auki. Niiden tulee kuitenkin noudattaa muita koronaepidemian vuoksi säädettyjä rajoituksia.

Korvausmalli ravintoloille on valmistelussa

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joiden asiakastilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä. Hallituksen esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Uusi sulkemiskorvaus koskisi pieniä yrityksiä ja mikroyrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää. Isommille yrityksille valmistellaan erillinen tuki mahdollisimman pikaisesti.

Sulkemiskorvauksen haku aukeaa yrityksille toukokuussa. Yritykset voivat hakea sitä Valtiokonttorista.

Lisätiedot:
osastopäällikkö Antti Neimala, TEM, p. 029 504 7039
työministerin erityisavustaja Piia Rekilä, p. 050 396 3574
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, TEM, p. 0295 063 732 (kysymykset sulkemiskorvauksesta)

Kuvassa on Suomen kartta. Karttaan on merkitty maakunnat, joissa ravitsemisliikkeiden sulku on voimassa 9.–18.4., sekä maakunnat, joissa ne voivat olla auki tartuntatautilain rajoituksin. Samat tiedot löytyvät tiedotteestamme. Grafiikan tiedot on päivitetty 8.4.

 
Sivun alkuun