Hyppää sisältöön
Media

Ravintolat suljetaan asiakkailta 9. maaliskuuta, tiedote selkokielellä

10.3.2021 10.40

Eduskunta ja tasavallan presidentti hyväksyivät 8.3.2021 lain, jolla ravintolat suljetaan asiakkailta väliaikaisesti. Ravintolat täytyy sulkea 9.3.2021 klo 00.00 eli maanantain ja tiistain välisenä yönä. Ravintolat ovat kiinni asiakkailta kolme viikkoa eli 28.3.2021 asti. Ravintolat suljetaan, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan vähentää.

Mitkä ravintolat suljetaan?

Sulku koskee kaikkia kahviloita, ravintoloita, baareja ja yökerhoja, jotka ovat auki asiakkaille. Myös ravintoloiden terassit suljetaan.

Asiakkaat voivat kuitenkin tilata ja hakea ruokaa mukaan ravintoloista sulun aikana. Ravintoloista voi tilata ruokaa myös ruuankuljetuspalveluiden kautta.

Sulku ei koske sellaisia ravintoloita, jotka ovat auki vain tietyille asiakkaille. Esimerkiksi vanhainkotien ruokalat ja työpaikkojen henkilöstöravintolat saavat olla auki.

Missä ravintolat suljetaan?

Ravintolat suljetaan niillä alueilla, joissa koronaepidemian tilanne on vakavin. Näitä ovat leviämisvaiheessa tai kiihtymisvaiheessa olevat alueet sekä Keski-Suomen maakunta. Alueet luokitellaan epidemian perustasoon, leviämisvaiheeseen ja kiihtymisvaiheeseen. Huonoin tilanne on alueilla, jotka ovat leviämisvaiheessa. Luokittelu perustuu sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmaan, jonka tarkoitus on vähentää koronaviruksen leviämistä.

Valtioneuvosto ilmoitti 8.3.2021, mitä maakuntia sulku koskee. Ilmoitus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n arvioon siitä, kuinka paljon koronavirusta on eri alueilla.

Ravintolat täytyy sulkea asiakkailta seuraavissa maakunnissa:  

 1. Uusimaa  
 2. Varsinais-Suomi
 3. Satakunta
 4. Kanta-Häme 
 5. Pirkanmaa
 6. Päijät-Häme 
 7. Kymenlaakso  
 8. Etelä-Karjala 
 9. Etelä-Savo
 10. Keski-Suomi
 11. Etelä-Pohjanmaa
 12. Pohjanmaa
 13. Pohjois-Pohjanmaa
 14. Lappi
 15. Ahvenanmaa

Ravintolat voivat olla auki asiakkaille seuraavissa maakunnissa: Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Savo. Ravintolat voivat olla auki näissä maakunnissa, koska koronaepidemia on niissä perustasolla. Ravintoloiden täytyy kuitenkin noudattaa rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla. Tällaisia rajoituksia ovat esimerkiksi riittävästä hygieniasta ja asiakkaiden välisistä turvaväleistä huolehtiminen.

Jos koronaepidemia muuttuu vakavammaksi jollain perustason alueista, alueen ravintolat täytyy sulkea asiakkailta. Kun jokin alue ei ole enää koronaepidemian leviämisvaiheessa tai kiihtymisvaiheessa, valtioneuvosto antaa luvan avata alueen ravintolat.

Miten valtio tukee ravintoloita?

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee kiireisesti tukimallia ravintoloille. Tukimallin avulla ravintolat voivat saada kohtuullisen korvauksen sulun ajalta.

Tukimalli tehdään osaksi yritysten kustannustukea. Kustannustuki on rahallinen tuki yrityksille, joiden tulot ovat vähentyneet merkittävästi koronaepidemian vuoksi. Hallitus antaa lisää tietoa tukimallista maaliskuun aikana.

Lisätiedot ravintoloiden sulkemisesta:

hallitusneuvos Liisa Huhtala, työ- ja elinkeinoministeriö, puhelinnumero 029 504 7062
osastopäällikkö Antti Neimala, työ- ja elinkeinoministeriö, puhelinnumero 029 504 7039

Lisätiedot kustannustuesta:

teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, työ- ja elinkeinoministeriö, puhelinnumero 0295 063 732

Tiedote yleiskielellä
Kysymyksiä ja vastauksia ravintoloiden sulkemisesta (yleiskielinen) 
Tiedotteita eri kielillä
Valtioneuvoston asetus ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi (yleiskielinen)
 

Sivun alkuun