Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Suomi hakee EU-tukea yliopistojen irtisanomisten takia

Työ- ja elinkeinoministeriö
17.2.2016 12.35
Tiedote
Suomi hakee EU:lta rahoitusta Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottavien tukitoimiin. Työ- ja elinkeinoministeriö ryhtyy valmistelemaan hakemusta Euroopan globalisaatiorahastolle. Hakemus on tarkoitus jättää kesään mennessä.

- Euroopan komission kanssa käymiemme neuvottelujen perusteella olemme toiveikkaita, että hakemus tulee etenemään EU-elimissä päätöksentekoon asti. Toteutuessaan hakemus on ensimmäinen julkisen sektorin hanke rahaston kymmenvuotisessa historiassa, toteaa ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hakemuksen käsittelyyn EU:ssa menee noin kuusi kuukautta. Helsingin yliopisto on ilmoittanut 980 henkilön vähennyksistä, joista 570 toteutetaan irtisanomisina. Aalto yliopisto on ilmoittanut noin 320 henkilön vähennyksistä, joista 190 on irtisanomisia.

Palveluvalikoiman suunnittelu työn alle

Kansalliset muutosturvatoimet on aloitettu välittömästi Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yt-neuvotteluiden alkaessa. EGR-tuki mahdollistaisi palvelujen monipuolistamisen, laajentamisen ja räätälöinnin.

- Nyt kokoonnumme pikaisesti yliopistojen edustajien kanssa suunnittelemaan palvelukokonaisuutta, jonka avulla EGR-tuki hyödyttäisi mahdollisimman useaa nyt työnsä menettävää. Palvelut voivat olla esimerkiksi täydennyskoulutusta, yrittäjyyden tukemista ja henkilökohtaista neuvontaa, toteaa ylitarkastaja Antto Korhonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Suomessa meneillään useita EGR-hankkeita

Suomessa toteutetaan parhaillaan EGR-hankkeita myös STX Finlandin, Broadcomin, ohjelmistoalan ja Microsoftin viime vuosien suurten irtisanomisten vuoksi.

EGR-tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia. Rahastosta myönnetään suurissa rakennemuutostilanteissa tukea aktiivisen työvoimapolitiikan toimiin, kuten erilaisiin valmennuksiin, koulutuksiin, liikkuvuuden edistämiseen, palkkatukeen ja starttirahaan. Lisätietoja rahastosta osoitteessa www.egr.fi
    
Lisätiedot:
ylitarkastaja Antto Korhonen, TEM, puh. 029 504 7034   
 
Sivun alkuun