Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi haluavat kaivosalalle kestävien mineraalien sertifikaatin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2018 16.58
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tapasi Brysselissä maanantaina 12.3.2018 Ruotsin elinkeinoministerin Mikael Dambergin. Ministerit sopivat, että maat aloittavat yhteistyössä valmistelut kaivosalan tuotteita koskevan vastuullisuussertifikaatin luomiseksi. Sertifikaatin on tarkoitus kertoa tuotteiden, esimerkiksi akkujen, vastuullisuudesta koko tuotantoketjun osalta: louhinnasta ja valmistuksesta, käyttöön ja kierrätykseen.

– Sähköautojen yleistyessä akkumineraalien kysyntä kasvaa. Tämä korostaa vastuullisuutta ja kestävän kehityksen näkökulmaa autonvalmistajien puolella. Akkujen tuotantoketjun vastuullisuus kiinnostaa kuluttajia, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Kuluttajien vaatimus vastuullisuudesta on Suomen kannalta suuri mahdollisuus. Vaativalla sääntelyllä voimme edistää eurooppalaisen akkuteollisuuden teknologista etumatkaa ja kilpailukykyä, Lintilä jatkaa.

– Myös jotkut puhelinvalmistajat ovat ottamassa tiukemman otteen akkumineraalien hankintaketjujen hallinnassa, ministeri lisää.

Akkujen mineraaleja saadaan tällä hetkellä eri puolilta maailmaa myös kolkista, joissa ympäristö-, työturvallisuus-, työehto- ja muissa yhteiskuntavastuukysymyksissä asiat eivät välttämättä ole parhaalla mahdollisella tolalla. Alalla esiintyy esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä.

– Näkemyksemme mukaan on perusteita luoda kestävien mineraalien sertifikaatti, jotta kuluttajat tietävät autonsa akun tai jopa kännykkänsä akun mineraalien lähteen, ministeri Lintilä selittää.

– EU:n on syytä olla edelläkävijä maailmassa, ja Suomi voi olla edistämässä asiaa EU-tasolla. Haluaisin, että sertifikaatin tarpeesta, sisällöstä ja vaikutuksista käytäisiin keskustelua sekä käytäisiin läpi, kuinka läpinäkyvyyttä ja todennettavuutta voitaisiin edistää ja mitkä olisivat kestävän toiminnan kriteerejä.

Ministeri Mikael Dambergin mukaan Ruotsin ajatukset asiasta ovat samansuuntaiset.

Lisätiedot:
alivaltiosihteeri Petri Peltonen, TEM, p. 029 506 3662

 
Sivun alkuun