Hyppää sisältöön

Tekoäly 4.0 -ohjelma vauhdittaa liiketoiminnan digitalisaatiota

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2020 11.28
Tiedote

Tekoäly 4.0 -ohjelma edistää tekoälyn ja muiden digitaalisten teknologioiden kehittämistä sekä käyttöönottoa yrityksissä. Ohjelma kohdistuu useisiin toimialoihin teollisuudessa ja palvelusektorilla. Ohjelman ohjausryhmä vetää Kone Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin.

– Tekoäly 4.0 -ohjelmalla Suomi pyrkii vahvistamaan digitaalisuutta ja talouskasvua. Ohjelman ytimessä on kannustaa eri sektoreita yhteistyöhön, kasvattaa digitaalisuuteen tehtyjä investointeja ja lisätä erityisesti pk-yritysten digitaitoja, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Panostukset koulutukseen täydentyvät panostuksilla tekoälyyn. Suomi menestyy sillä, että meillä on mahdollisimman hyvät edellytykset sekä taloudellista että muuta hyvinvointia tuottaville innovaatioille. Tekoäly 4.0 -ohjelmassa tavoitellaan kestäviä innovaatiota ja yhteiskunnan digitaalista murrosta, ministeri Lintilä jatkaa.

Ohjelman perustana EU:n tavoitteet ja Suomen tekoälystrategia

Ohjelman tehtävänä on laatia tavoitteet ja toimenpiteet, joilla digitalisaatiota Suomessa edistetään. Erityistä huomiota tulee kiinnittää pk-yrityksiin, digi-investointien lisäämiseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Ohjelma edistää osaltaan yritysten ja talouden toipumista koronapandemista. Myös Euroopan komissio on nostanut digitaalisuuden yhdeksi keskeiseksi keinoksi luoda uutta talouskasvua.

Suomi on vuonna 2017 luonut ensimmäisten EU-maiden joukossa tekoälystrategian, johon nyt käynnistettävä ohjelma perustuu. Ohjelmassa tekoälyteknologiat yhdistyvät laajaan joukkoon muita digitaalisia teknologioita, kuten esineiden internet, 3D-tulostus, robotiikka, kvanttilaskenta sekä virtuaalinen ja lisätty todellisuus.

Ohjausryhmässä laaja kokoonpano eri toimijoita

Ohjelman ohjausryhmässä on viranomaisten, yritysten ja korkeakoulujen edustajia.

Puheenjohtaja:
Jussi Herlin, Kone Oyj

Varapuheenjohtaja:
osastopäällikkö Ilona Lundström, työ- ja elinkeinoministeriö

Jäsenet:
Cristina Andersson, Airawise Oy
Milja Köpsi, Mimmit koodaa
Minna Lanz, Tampereen yliopisto
Anni Ronkainen, Kesko Oyj
Teemu Roos, Helsingin yliopisto
Markku Räsänen, IQM Oy
Samuli Savo, StoraEnso Oyj
Ville Miettinen, Varjo Oy
Eeva Raita, Futurice Oy
Moaffak Ahmed, Kasvuryhmä

Ohjausryhmän toimikausi jatkuu hallituskauden loppuun.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, p. 029 504 7213
kehittämispäällikkö Petri Räsänen, TEM, p. 029 504 7287 (ohjelman sihteeristö)

 
Sivun alkuun