Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden energiajärjestelmää rakennetaan nyt – tukea energiainvestointeihin haettavissa ennätyksellisesti

työ- ja elinkeinoministeriö
Juho Korteniemi
Julkaisuajankohta 2.8.2022 13.51
Kolumni
Juho Korteniemen kasvokuva
Johtava asiantuntija Juho Korteniemi

Tänä vuonna sekä Suomi että EU tukevat puhtaan energian investointeja ennennäkemättömällä laajuudella. Uusia energiainvestointeja tarvitaan enemmän kuin koskaan nyt, kun sanomme Venäjän fossiilienergialle hyvästit. Käynnissä ja avautumassa on useita yrityksille suunnattuja energiainvestointihakuja.

On selvää, että tulevaisuuden historiantunneilla koululaiset lukevat vuoden 2022 tapahtumista: Venäjän hyökkäys Ukrainaan, pandemiavuodet, vieterin lailla pompannut talouskasvu. Viimeisimpänä edellisistä tapahtumista seurannut energian hinnan nousu. Hintojen nousu on koskenut erityisesti maakaasua ja muita fossiilisen energian muotoja, mutta se heijastuu laajemmin muun muassa sähkön hintaan. Nyt jos koskaan kotimainen ja puhdas energia on arvossaan.

Jos tänä syksynä haluaa aloittaa uuden työn, suosittelen lämpimästi energiainvestointihommiin ryhtymistä. Julkista tukea on yritysten energiainvestointeihin haettavissa runsaasti.

Suomi panostaa uusiin energiateknologioihin, vetyyn ja akkuihin

Investoinnit uusiutuvan energian, vedyn ja akkujen tuotantoon sekä energiatehokkuuden parantamiseen mahdollistavat irtautumista fossiilisesta energiasta. Samalla luodaan uutta työtä Suomeen ja parempaa kilpailukykyä koko kansakunnalle.

Ensinnäkin, jos yritys suunnittelee energiatehokkuus- tai uusiutuvan energian investointia tehtäväksi niin pian kuin mahdollista, Business Finlandilta voi hakea milloin tahansa energiatukea.

Lisäksi yritysten suurille investoinneille on nyt tarjolla kokonainen pussillinen porkkanoita, joiden tavoitteena on muun muassa edistää uuteen energiateknologiaan perustuvia kansallisesti ja kansainvälisesti monistettavia ratkaisuja. Samalla varmistetaan energian tuotantoa ja saatavuutta. Investointikustannuksiltaan yli viiden miljoonan euron energiateknologian demohankkeille on tänä vuonna rahoitusta saatavissa yli 150 miljoonaa euroa, josta 50 miljoona euroa vetyhankkeille. Lisäksi akkuinvestoinneille on rahoitusta saatavilla 25 miljoonaa euroa. Positiivisten rahoituspäätösten edellytyksenä on korkeatasoinen hanke ja huolellisesti valmisteltu hakemus.
Monet muistanevat vielä EU:n elpymisrahoituksen. RRF-energiainvestointitukien haku päättyi 4.3.2022. Tukihakemuksia saatiin noin 1,65 miljardilla eurolla.  Hakemuskäsittely on pitkällä ja päätöksiä on odotettavissa syksyllä.

Tukea tarjolla teollisuuden kilpailukykyyn ja liikenteen uusiin käyttövoimiin

Korkeat sähkönhinnat kurittavat teollisuuden kilpailukykyä. Pahimmillaan toiminta voi supistua tai loppua kokonaan, mikä aiheuttaisi niin sanottua hiilivuotoa. Työntekijöille tämä tarkoittaisi pahimmillaan töiden päättymistä. Energiavirasto avaa teollisuuden sähköistämistukea koskevan haun alkusyksystä. Tukeen oikeutettujen yritysten tukee hakea tukea syyskuun loppuun mennessä.

Monilla on tällä hetkellä kova halu siirtyä sähkö-, biokaasu- tai vetyautoiluun. Ilman kattavia lataus- tai tankkausmahdollisuuksia ajaminen vaikeutuu huomattavasti. Energiavirasto järjestää tukitarjouskilpailuja julkisesti käytettävissä olevan lataus- ja tankkausinfrastruktuurin laajentamiseksi. Sähköautojen latausinfrastruktuuria koskeva kisa päättyi jo kesäkuussa. Vetytankkausasemille tukea voi hakea 22.8.2022 asti. Biokaasun tankkausasemia koskeva haku aukeaa myöhemmin syksyllä, mikäli komissio suhtautuu biokaasuasemien tukeen myötämielisesti.

Bryssel panostaa miljardeja

Myös Euroopan komissio on hereillä tilanteen suhteen, ja EU:n kautta rahoitusta yrityksille on tarjolla poikkeuksellisen paljon. Merkittävä tukiväline on Innovaatiorahasto, joka saa rahoituksensa päästöoikeuksien huutokaupoilla. Kasvanut tuotto perustuu rajusti nousseisiin päästöoikeuksien hintoihin. Tarve nopeuttaa energiainvestointien tahtia on ilmeinen, joten tämän rahan päälle komissio ei aio jäädä istumaan. Innovaatiorahasto ei nimestään huolimatta tue mitä tahansa innovaatioita, vaan nimenomaan uuteen teknologiaan perustuvia investointeja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Venäjän energiatoimiin vastataan erityisesti marraskuussa avautuvalla Innovaatiorahaston isojen hankkeiden hakukierroksella. Siinä laitetaan liikkeelle kolme miljardia euroa, josta toivottavasti isompiakin viipaleita saadaan Suomeen. Investoinnin pitää olla vähintään 7,5 miljoonaa. Haku keskittyy teollisuuden sähköistymiseen, vetyyn, uusien energiateknologioiden valmistukseen ja erilaisiin innovatiivisiin energiapilottihankkeisiin. 

Innovaatiorahaston hakukierroksia on yleensä pari vuodessa, yksi pienille ja yksi isoille. Pienten haku on auki 31.8. asti. Pieni on suhteellinen käsite, sillä tässä se tarkoittaa 2,5−7,5 miljoonan euron investointia. Tukiprosentti voi kohota jopa 60 prosenttiin.

Kuinka mukaan?

•    Business Finland verkkosivuilta lisätietoa jatkuvasti haettavissa olevasta energiatuesta.
•    Energiaviraston verkkosivuilta tietoa liikenteen infrastruktuurituen tarjouskilpailusta uusiutuvan vedyn tankkauspisteille. Haku päättyy 22.8. 
•    Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta tietoa Uuden energiateknologian ja suurten demojen (mukaan lukien vetyhankkeiden) tuesta investointikustannuksiltaan yli viiden miljoonan euron hankkeille. Haku päättyy 31.8.
•    Euroopan komission verkkosivuilta lisätietoa EU:n innovaatiorahaston hausta investointikustannuksiltaan 2,5−7,5 miljoonan euron hankkeille. Haku päättyy 31.8.
•    Business Finlandin verkkosivuilta tietoa akkuteollisuuden rahoitushausta. Haku päättyy 30.9. 
•    Energiaviraston verkkosivuilta tietoa energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistuesta. Haku avautuu myöhemmin ja päättyy 30.9. mennessä.
•    Euroopan komission verkkosivuilta englanniksi lisätietoa EU:n innovaatiorahastosta ja marraskuussa 2022 avautuvasta suurten, investointikustannuksiltaan yli 7,5 miljoonan euron hankkeiden, tuesta.

johtava asiantuntija Juho Korteniemi
työ- ja elinkeinoministeriö

 
Sivun alkuun