Tutustu elintarvikealan ja kaivosalan näkymiin 2023
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee näkymiä toimialojen yleistilanteesta ja tulevaisuudesta. 9.6.2023 julkaisemme elintarviketoimialan ja kaivostoimialan näkymät, joissa käsitellään näiden alojen kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ja muutostrendejä.
Elintarvikeala: Menestys syntyy osaamisesta, sopeutumisesta ja uudistumisesta
Ruoan hinnan kallistuminen sävyttää ruoka-alan uutisointia, sillä tuotantokustannusten nousu on koskettanut koko ruokajärjestelmää. Ruoan hinnannousun ennakoidaan hidastuvan ja kääntyvän laskuun loppuvuotta kohden. Kuluttajat ovat aiempaa hintatietoisempia. Kasvusta huolimatta ruoan verkkokauppa on sinnitellyt kannattavuuskehityksen kanssa. Epävarmasta tilanteesta huolimatta suomalaiset elintarvikeyritykset panostavat tuotekehitykseen.
Lisätiedot:
toimialapäällikkö Leena Hyrylä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 047, [email protected]
erityisasiantuntija Petri Koskela, MMM, p. 029 516 2382, [email protected]
kehittämispäällikkö Katri Lehtonen, TEM, p. 029 506 4926, [email protected]
Kaivosala: Vihreä siirtymä vauhdittaa EU:n raaka-ainetavoitteita
Euroopan komissio julkaisi 16.3.2023 kriittisiä raaka-aineita koskevan tiedonannon ja asetusehdotuksen. Komission ehdotuksen tarkoituksena on vahvistaa EU:n omavaraisuutta, sisämarkkinoita ja kriittisiä raaka-aineiden kumppanuuksia. Asetusehdotuksen käsittely etenee ripeästi. Kotimaista kaivostoimintaa tukevat vihreään siirtymään tehtävät investoinnit. Pohjois-Suomessa on useita kaivoshankkeita YVA- ja lupaprosessissa.
Lisätiedot:
toimialapäällikkö Heino Vasara, Lapin ELY-keskus, p. 0295 039 689, [email protected]
erityisasiantuntija Teo Kangaspunta, TEM, p. 029 504 7325, [email protected]
kehittämispäällikkö Katri Lehtonen, TEM, p. 029 506 4926, [email protected]
Tutustu tästä kaivosalan näkymiin keväällä 2023