Hyppää sisältöön

Työntekijän oleskeluluvan käsittelyä lykätään koronan vuoksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2020 17.51
Tiedote

Valtioneuvoston päätöksen sekä rajaviranomaisten ohjeistuksien mukaan työvoiman liikkuvuus Suomeen rajoitetaan välttämättömään työmatkaliikenteeseen 19.3.2020 alkaen.

Myös huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottavan työn osalta henkilön rajanylitys voi rajaviranomaisen tapauskohtaisen harkinnan mukaan olla mahdollista. Alkavan satokauden mahdolliseen kausityövoimapulaan sekä muihin ulkomaiseen työvoimaan liittyviin työmarkkinavaikutuksiin liittyviä ratkaisuja pohditaan TEM:ssä erikseen.

Edustustot eivät tällä hetkellä ota vastaan viisumi- ja oleskelulupahakemuksia, mutta tilannetta tarkastellaan uudelleen tarvittaessa. Jo vastaanotetut oleskelulupahakemukset toimitetaan Maahanmuuttovirastolle. Oleskelulupahakemuksiin liittyvät haastattelut edustustoissa on toistaiseksi keskeytetty.

Maahanmuuttovirasto sekä osapäätöksiä tekevät TE-toimistot ja ELY-keskus priorisoivat huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottavat työperusteiset ensimmäiset oleskelulupahakemukset. Lisäksi käsitellään jatkolupahakemuksia. Muiden työntekijän oleskelulupahakemusten käsittelyä lykätään 13.4.2020 saakka. Laki ei mahdollista hakemuksen käsittelymaksun palauttamista, mikäli ulkomaalainen ei pääse Suomeen tai peruuttaa hakemuksensa.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Maahanmuuttovirasto seuraavat jatkuvasti tilannetta ja päivittävät ohjeistusta tarpeen mukaan.

Lisätiedot:
maahanmuuttopäällikkö Sonja Hämäläinen, TEM, p. 029 504 7112, [email protected]
hallitusneuvos Olli Sorainen, TEM, p. 029 504 8022, [email protected]

 
Sivun alkuun