Hyppää sisältöön
Media

Työvoiman maahanmuutto on tulevaisuuden avaintekijä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2020 10.49
Tiedote
Työministeri Tuula Haatainen
Tuula Haatainen

Työvoiman maahanmuutto siirtyi vuoden alusta sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. TEM aikoo lisätä työperusteista maahanmuuttoa ja parantaa maassa jo olevien maahanmuuttajien työmarkkinavalmiuksia. Työvoiman maahanmuuton kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta, ja kolmen eri hallinnonalan yhteistyö jatkuu vahvana.

– Suomessa ei ole koskaan aiemmin tarkasteltu kokonaisvaltaisesti lainsäädäntöä ja prosesseja työperäisten oleskelulupien sujuvoittamiseksi. Nyt tämä työ on johdollani aloitettu ja odotan siltä paljon, toteaa työministeri Tuula Haatainen.

Syksyllä 2020 hallituksella tulee olla osoitettavissa ne toimenpiteet, joilla saadaan 30 000 päätösperustaista lisätyöllistä. Työperäinen maahanmuutto kasvattaa osaltaan työllisten määrää, mutta maltillisesti.

– Tässä suuressa kuvassa työperäinen maahanmuutto on vain osa kokonaisuutta, mutta sillä vastataan tärkeään tarpeeseen saada Suomeen osaajia ja helpottaa rekrytointeja, ministeri Haatainen kertoo.

Työvoiman maahanmuuttoa edistetään sujuvoittamalla työperustaisten oleskelulupien käsittelyprosessia, houkuttelemalla Suomeen kansainvälisiä osaajia sekä varmistamalla, että maassa jo olevat kansainväliset osaajat jäävät Suomeen.

Kevään 2020 aikana asetetaan lakihankkeet oleskelulupien nopeuttamiseksi sekä hanke toteuttamaan muut kuin lainsäädännölliset muutokset, joilla tuetaan hallitusohjelman yhden kuukauden mukaista lupien käsittelyn tavoiteaikaa. Lisäksi poikkihallinnollisen Talent Boost -ohjelman toimenpidekokonaisuuksilla muun muassa edistetään kansainvälistä rekrytointia, tuetaan työelämän vastaanottavuutta ja monimuotoisuutta sekä kehitetään yritys- ja innovaatiopalveluja.

– Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Kaikessa valmistelussa pidän kuitenkin ensisijaisen tärkeänä, että huolehdimme siitä, että toimitaan samoilla työehdoilla suomalaisten työntekijöiden kanssa, ministeri Haatainen toteaa.

Lisätiedot:
erityisavustaja Timo Nevaranta, TEM, p. 050 574 1430
maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, TEM, p. 029 504 7112

 
Sivun alkuun