Hyppää sisältöön
Media

Den tillfälliga utvidgningen av utländska arbetstagares rätt att arbeta upphör i slutet av oktober

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 23.10.2020 11.01
Pressmeddelande

I samband med coronaepidemin har regeringen genom en temporär lag föreskrivit att tredjelandsmedborgare som vistas i landet med uppehållstillstånd eller tillstånd enligt lagen om säsongsarbete kan byta arbetsgivare och bransch. Lagändringarna gjorde det möjligt för dessa utlänningar att arbeta i uppgifter som är väsentliga med tanke på försörjningsberedskapen och arbetsmarknaden. De temporära bestämmelserna gäller till och med den 31 oktober 2020.

– Ändringen underlättade bristen på arbetskraft inom branscher som är nödvändiga med tanke på försörjningsberedskapen under undantagsförhållanden. Då var gränserna stängda och säsongsarbetare behövdes inom jordbruket. Situationen är dock annorlunda nu och man kan slopa den temporära regleringen, konstaterar migrationsdirektör Sonja Hämäläinen på arbets- och näringsministeriet.

– Vi återgår till normal praxis från och med ingången av november. Ministeriet följer dock situationen och gör vid behov ändringar i regleringen, säger Hämäläinen.

Från och med ingången av november är byte av bransch från ett område som nämns i det första tillståndet till en annan inte möjligt utan att personen ansöker om fortsatt tillstånd. I samband med ansökan om fortsatt tillstånd är byte av bransch möjligt.

Ytterligare information:
Sonja Hämäläinen, migrationsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 112

 

 
Sivun alkuun