Hyppää sisältöön

Uusi verkkosivusto tarjoaa kansalaisille tietoa ja ohjeita jakamistaloudesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2018 9.35
Tiedote

Mitä pitää muistaa, jos haluaa vuokrata omaa asuntoa tai autoa satunnaisesti muiden käyttöön? Mitä tulee huomioida, kun haluaa tehdä keikkatyötä tai ostaa siivouspalveluja? Mitä veroja erilaisista jakamistaloudessa saaduista tuloista tulee maksaa?

Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia uusi jakamistalousinfo.fi verkkosivusto. Se kokoaa yhteen eri viranomaisten jakamistalouteen liittyviä ohjeita ja tietoa lakisääteisistä velvoitteista. Sivustolta saa tietoa siitä, mitä tulee ottaa huomioon, kun yksityishenkilöt esimerkiksi vuokraavat omaa asuntoaan tai autoaan lyhytaikaisesti tai tarjoavat tai teettävät työtä.

Jakamistaloutta on se, että yksityishenkilöt jakavat toisilleen hyödykkeitä ja palveluita joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Käytännössä toiminta tapahtuu nykyisin useimmiten digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta. 

Ohjeita jakamistalouspalvelujen käyttäjille ja tarjoajille

Sivusto sisältää ohjeita ja vinkkejä niin jakamistalouden palvelujen käyttäjille kuin tarjoajille. Lisäksi sivustolta löytyy yhteen koottuna muutakin tietoa jakamistaloudesta, kuten selvityksiä ja tutkimuksia. Sivusto palvelee näin ollen myös aiheesta kiinnostuneita tutkijoita ja mediaa.

Sivustolla on tietoa esimerkiksi siitä, milloin palvelujen tarjoamiseen tarvitaan lupa, mitä veroja pitää maksaa ja miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa. Alkuvaiheessa sivusto tarjoaa palvelun tarjoajille ja käyttäjille tietoa liikkumisesta ja kuljetuksesta, majoituksesta ja tiloista, keikkatyöstä sekä tavaroiden vuokrauksesta.

Sivustosta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, ja sisältöä sinne ovat tuottaneet Eläketurvakeskus, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Verohallinto. Verkkopalvelu avataan ruotsiksi 17.1.2019 ja englanniksi alkuvuodesta. Viranomaisten yhteisen sivuston tavoitteena on tarjota tietoa erityisesti lakisääteisistä velvoitteista, helpottaa niiden hoitamista ja ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä.

Lisätiedot:

johtava asiantuntija Anu Laitinen, TEM, puh. 029 504 7164

 
Sivun alkuun