Hyppää sisältöön
Media

Yrityksille suunnattujen koronatukien vaikuttavuustutkimus alkaa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2023 9.23
Uutinen
korontuet -kuvituskuva

Tutkimuksen arviointien tarkoituksena on selvittää yrityksille suunnattujen tukiohjelman onnistumista tavoitteisiin peilattuna, mutta myös kansantaloudellisia vaikutuksia ja vaikutuksia pitkän aikavälin tuottavuuteen. Lisäksi hanke kartoittaa vaikutukset markkinoihin ja kilpailuun. Tutkimuksen toteuttaa Etlatieto Oy.

Hanke tarkastelee eri tukiohjelmien vaikuttavuutta sekä rahoitusinstrumenttien että avustusmuotoisten tukien osalta. Rahoitusmuotoisten tukien osalta tutkimus analysoi Finnveran myöntämien lainojen ja takausten sekä Business Finlandin myöntämien lainojen vaikutuksia. Avustusmuotoisten tukien osalta tarkastelun kohteena ovat Business Finlandin häiriörahoitus (BF-tuki), ELY-keskusten koronahäiriöavustus ja kolme KEHA-keskusten maksamaa ravintolatukea sekä Valtiokonttorin myöntämät kustannustuet. Lisäksi tutkimus tarkastelee rahoitusmuotoisten ja avustusmuotoisten tukien yhteisvaikutuksia. 

Tutkimus tuottaa tietoa tukien vaikutuksista sekä johtopäätöksiä ja konkreettisia toimenpidesuosituksia pandemian aiheuttamien maksuvalmiuskriisin hoitoon tarkoitettujen toimenpiteiden kehittämiseksi ja toisaalta resilienssin vahvistamiseksi ja opeiksi.

Tutkimus on osa työ- ja elinkeinoministeriön laajaa koronatukien arviointisarjaa vuosina 2020 – 2024. Kyseessä on sarjan viimeinen osa, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa lopullisesta rahoitusinstrumenttien yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Hankkeen toteutusaikataulu on 1.2.2023 – 30.9.2024. 

Lisätiedot:
tutkimushankkeen johtaja, tutkimuspäällikkö Olli Ropponen, Etlatieto Oy, p. 044 465 0193
ohjausryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Anne Rothovius, TEM, p. 029 506 3532
 

 
Sivun alkuun