Hyppää sisältöön
Media

Akkuklusterin rakentuminen Suomeen jatkuu uusin investoinnein

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2021 9.08
Tiedote

Akkustrategian toimet ja Suomen Malmijalostus Oy:n pääomittaminen tuottavat tulosta akkuklusterin rakentumisessa Suomeen.

– Hyvät uutiset suomalaisen akkuklusterin rakentumisesta jatkuvat. Vaasaan suunniteltu iso investointi on jatkoa Suomen Malminjalostus Oy:n aiemmille uutisille Suomeen kaavaillusta prekursoritehtaasta. Suomalainen osaaminen ja vakaa investointiympäristö tukevat kansallisen akkustrategian mukaista kehitystä ja investointeja Suomeen, työministeri Tuula Haatainen kommentoi.

– Suunniteltu investointi osoittaa, että Suomi on kannustava ympäristö akkualan hankkeille. Investointi on osaltaan seurausta pitkäjänteisestä työstä suomalaisen akkuteollisuuden hyväksi ja investointien saamiseksi. Samalla uutinen alleviivaa tuoreen akkustrategian tärkeyttä tulevaisuuden näkymien selkiyttäjänä. Strategian kulmakiviä ovat muun muassa vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden saatavuus ja jalostus sekä vahva akkumateriaalien ja kierrätyksen tuotanto- ja tutkimustoiminta. Aluetaloudellekin tärkeät investoinnit ruokkivat epäilemättä myös muita uusia investointeja Suomeen, kommentoi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suomen Malmijalostus Oy on 19.4.2021 julkistanut suunnittelevansa investointia Vaasaan suunniteltuun katodimateriaalitehtaaseen. Kumppanina ja tehdasinvestoinnin vetäjänä toimii brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey. 

Valtion pääomitus investointien edistämisen tukena

Vuoden 2021 talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostus Oy:lle litiumioniakkujen välituotteita valmistavien prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

– Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten. Tämäkin investointiuutinen tukee ajatusta siitä, että päätös oli oikea, Haatainen toteaa.

Akkustrategia näyttää suunnan kasvuun

Kansallinen akkustrategia valmistui tammikuussa 2021. Strategiassa on tunnistettu lukuisia Suomen vahvuuksia, jotka tukevat menestymistä akkualalla ja sähköistymisessä. 

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 340 9483
elinkeinoministerin erityisavustaja Antti Siika-aho, p. 050 575 4118
johtava asiantuntija Jyrki Alkio, TEM, p. 029 504 7103

Mika Lintilä Tuula Haatainen
 
Sivun alkuun