Kannattavuusselvitys akkuteollisuuden prekursoritehtaasta on käynnistynyt
Suomen Malmijalostus Oy on 25.2.2021 julkistanut neuvottelevansa akkuteollisuuden prekursoritehtaan perustamisesta Suomeen. – Meillä on erinomaiset edellytykset menestyä akkualalla ja tarjota alan toimijoille houkutteleva investointiympäristö. On hienoa, että näemme konkreettisia kansallisen akkustrategian mukaisia askelia näinkin nopeasti, toteaa työministeri Tuula Haatainen.
– Toivottavasti kannattavuusselvitysten ja ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen saadaan myös lopullisia investointeja mahdollisimman pian, ministeri jatkaa.
Suomen Malmijalostus Oy on käynnistänyt lopullisen kannattavuusselvityksen laadinnan yhteistyössä kiinalaisen teknologiayhtiö CNGR Advanced Material -yhtiön kanssa. CNGR on pörssilistattu, maailman johtava prekursorin kehittäjä ja toimittaja. Hankkeessa yhdistyvät vankka prekursorituotannon osaaminen ja Suomen Malmijalostus Oy:n eurooppalaisen liiketoimintaympäristön asiantuntemus.
Lopullinen kannattavuusselvitys valmistuu arviolta vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Rakennustyöt pääsisivät käyntiin vuonna 2022, mikäli Suomen Malmijalostus ja CNGR päättävät perustaa tehtaan.
Valtion pääomitus investointien edistämisen tukena
Vuoden 2021 talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostus Oy:lle litiumioniakkujen välituotteita valmistavien prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.
– Hallituksella on vahva tahto luoda Suomeen akkuklusteri. Akkuklusteri tukee osaltaan muun muassa liikenteen sähköistämistä ja vihreää siirtymää sekä tavoitettamme hiilineutraalista Suomesta. Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten, ja nyt tulosta alkaa tulla, Haatainen toteaa.
Akkustrategiasta suunta alan kasvuun
Kansallinen akkustrategia valmistui tammikuussa 2021. Strategiassa on tunnistettu lukuisia Suomen vahvuuksia, jotka tukevat menestymistä akkualalla ja sähköistymisessä. Strategian kulmakiviä ovat raaka-aineiden saatavuus ja niiden jalostus, vahva akkumateriaalien ja kierrätyksen tuotanto- ja tutkimustoiminta sekä sähköistymisen ja digitalisaation osaaminen. Tärkeässä asemassa on myös akkujen kiertotalouden edistäminen.
Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 340 9483
johtaja Mika Niemelä, TEM, p. 029 506 2135