Hyppää sisältöön

Elinkeinoministeri Lintilä digitalisaatioon ja energiaan liittyvälle vienninedistämisvierailulle Intiaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.4.2022 11.32
Tiedote
Mika Lintilä

Intia on yksi maailman nopeimmin kasvavia talouksia. Eri aloilla toimivilla suomalaisyrityksillä on osaamista, jolle on kysyntää Intian kasvavassa ja kehittyvässä taloudessa. Suomella ja Intialla on paljon yhteistyömahdollisuuksia muun muassa kvanttiteknologiassa, tietoliikenteessä ja energia-alalla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja alivaltiosihteeri Petri Peltonen matkustavat Intiaan 16.4.−21.4.2022 Team Finland -yritysdelegaation kanssa. Vierailun tavoitteena on edistää suomalaisyritysten vientiä ja vahvistaa kuvaa Suomesta houkuttelevana kohteena intialaisille yrityksille, osaajille ja matkailijoille. Vierailun teemoja ovat kvanttiteknologia, tietoliikenneteknologia, tekoäly sekä uusiutuva energia.

”Suomella on vahvaa osaamista kvanttiteknologiassa, ja Suomen ja Intian osaaminen täydentävät hyvin toisiaan. Tavoitteena on vahvistaa suomalaisyritysten asemaa Intian potentiaalisesti hyvin suurilla markkinoilla”, elinkeinoministeri Lintilä sanoo.

Sekä Suomessa että Intiassa on aktiivisesti toimivat kvanttiteknologia-alan ekosysteemit. Vierailuohjelmassa on näiden ekosysteemien yhteistyötapaamisia.

Kyseessä on elinkeinoministeri Lintilän ensimmäinen virallinen vierailu Intiaan. Ohjelmassa on useita korkean tason tapaamisia sekä paikallisten päättäjien että yritysedustajien kanssa. Ministeri tapaa muun muassa Intian kauppaministerin, energiaministerin, tiede- ja teknologiaministerin sekä öljy- ja kaasuministerin.

Suomi ja Intia kehittävät energia-alan yhteistyötään

Vierailulla allekirjoitetaan maiden välinen energia-alan yhteisymmärryspöytäkirja (Memorandum of Understanding, MoU). Syventyvän yhteistyön tavoitteet liittyvät erityisesti energiatehokkuuteen, puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan, sähköntuotannon kehittämiseen sekä älykkääseen ja kestävään energiainfrastruktuuriin.

Suomen energia-alan vahvuuksia ovat yritysten kestävät ja luotettavat koko arvoketjun kattavat ratkaisut: raaka-aineiden käsittely, tehokas energiantuotanto, biopolttoaineet ja älyverkot. Tavoitteena on lisätä suomalaisten yritysten asemaa Intiassa julkisella ja yksityisellä sektorilla muun muassa biopolttoaineratkaisuissa.

Intiassa toimii tällä hetkellä noin sata suomalaisyritystä

Vierailulla vahvistetaan maiden kaupallis-taloudellisista yhteistyötä sekä yritysten verkostoja Intiassa. Team Finland -yritysdelegaatiossa mukana olevat yritykset tarjoavat ratkaisuja muun muassa kestävään energiatuotantoon, kvanttiteknologiaan ja tietoliikenneteknologiaan.

Business Finlandin kokoamaan yritysdelegaatioon kuuluvat seuraavat suomalaisyritykset: Aalto-yliopisto, Bluefors, Cargotec, Fortum, Incap Corporation, IQM Finland, Nokia, QuantrolOx, Vexlum, VTT, Wirepas, Wärtsilä ja YaiYai. 

Lisätiedot:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Leila Vilhunen, TEM, p. 0295 047 120
erityisasiantuntija Riikka Astala, TEM, p. 0295 047 057

 
Sivun alkuun