Hyppää sisältöön

ESA:n pääjohtajan Suomen vierailun tuliaisina päätös avaruuskiihdyttämöstä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.6.2017 12.36
Tiedote

Euroopan avaruusjärjestön pääjohtaja Johann-Dietrich Wörner vierailee Suomessa 8.6.2017. Matkan aikana julkistetaan päätös ESA:n avaruuskiihdyttämön perustamisesta Suomeen. Wörner tapasi torstaiaamuna työministeri Jari Lindströmin ja Suomen ESA-delegaatteja.

– Suomen kannalta on tärkeää keskustella keinoista, joilla suomalaiset yritykset pääsevät nykyistä paremmin mukaan avaruusjärjestön toimintaan ja yhteistyöverkkoihin. Avaruuskiihdyttämön ja arktisen yhteistyön kautta luodaan uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille, toteaa ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Aamupäivällä Wörner luennoi avaruusteollisuutta käsittelevässä seminaarissa Helsingin yliopiston observatoriolla ja osallistui paneelikeskusteluun. Seminaarin järjestävät TEM ja Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry yhteistyössä.

– Meillä on erittäin korkean tason avaruusosaamista ja kilpailukykyistä sekä kansainvälisesti verkostoitunutta avaruusteollisuutta. Wörner oli kiinnostunut osaamisestamme ja tavoitteistamme sekä esille tuomastamme pk-yritysten näkökulmasta, arvioi Veera Sylvius, PIA ry:n avaruusryhmän puheenjohtaja ja Space Systems Finland Oy:n toimitusjohtaja.  

Iltapäivällä Wörner vieraili Ilmatieteen laitoksella tavaten laitoksen johtoa ja arktisen tutkimuksen asiantuntijoita. Aiheina olivat tällöin Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus ja ESA:n arktiset hankkeet. Lisäksi hän tapasi Tekesin pääjohtajan Pekka Soinin.

Vierailun keskeisinä teemoina avaruuskiihdyttämö, arktisuus ja maapalaute

ESA:n avaruuskiihdyttämön (Business Incubation Center) perustaminen Suomeen on tärkeä lisä Suomen innovaatiojärjestelmään ja auttaa uusien yritysten syntymistä alalle. Kiihdyttämö aloittaa toimintansa syksyllä 2017. Se perustetaan Aalto yliopiston tiloihin Otaniemeen. Yhteistyössä mukana ovat myös Espoon ja Helsingin kaupungit ja Turku Science Park.

Suomen vahvuutena avaruusyhteistyössä on arktinen osaaminen. Suomi tukee ESA:n toimia arktisen ulottuvuuden sisällyttämiseksi sen ohjelmiin. Avaruusjärjestön Space&Arctic -Task Force perustettiin Suomen aloitteesta. ESA:n aktiivisuus arktisissa asioissa linkittyy luontevasti toukokuussa alkaneeseen Suomen kaksivuotiseen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuteen.

ESA:n teollisuuspolitiikan mukaan jäsenmaan maksut järjestölle palautuvat tilauksina jäsenmaan yrityksille ja tutkimusorganisaatioille. Suomen saamat tilaukset ovat tällä hetkellä alle tavoitetason. Maapalautetta koskevista korjaavista toimenpiteistä keskustellaan myös pääjohtajan vierailun aikana.

Lisätiedot:
ylijohtaja Ilona Lundström TEM, puh. 046 920 2344
palvelujohtaja Kimmo Kanto, Tekes, puh. 050 557 7852

 
Sivun alkuun