Hyppää sisältöön

EU:n talouden kestävä elpyminen aiheena koheesioministerien kokouksessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2020 7.59
Tiedote

EU:n koheesiopolitiikasta vastaavat ministerit keskustelevat videokokouksessaan 15.6.2020 keinoista, joilla EU:n talouden elpymistä koronakriisistä voidaan edistää alue- ja rakennepolitiikan ohjelmilla.

Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen.

Kokouksen pääaiheena on Euroopan komission 27.5.2020 julkaiseman elpymispaketin ehdotukset nykyisissä ja tulevissa koheesiopolitiikan ohjelmissa toteutettavista toimista. EU:n kasvustrategia Green Deal ja digitalisaatio muodostavat elpymispaketin ytimen. Ministerit keskustelevat keinoista, joilla tuetaan sekä talouden nopeaa toipumista ja pitkän aikavälin kestävää kasvua.

– EU:n talous on vaikeassa tilanteessa ja rakennerahastosta voidaan panostaa alueellisiin ja kansallisiin selviytymissuunnitelmiin, jotta elpyminen saadaan käyntiin koko sisämarkkinoiden laajuisesti, sanoo valtiosihteeri Tiilikainen.

EU-maiden johtajat keskustelevat komission elvytyspaketista 19.6.

Euroopan komissio julkaisi 27.5. elpymispaketin monivuotisen rahoituskehyksen rinnalla. Komissio tavoittelee vähähiilistä ja digitaalista siirtymää ja yritysten tukemista yli vaikean ajan.

Komission ehdotus elpymissuunnitelmaksi on kokonaisuudessaan 1850 miljardia euroa. Kokonaisuus koostuu kahdesta osasta: uusitusta monivuotisesta rahoituskehysehdotuksesta (1100 miljardia euroa) ja uudesta EU:n elpymisvälineestä (750 miljardia euroa).  EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa tuettaisiin komission ehdotuksen mukaan molemmista rahoituslähteistä.

Epävirallisessa ministerikokouksessa ei tehdä päätöksiä. Elpymispaketista käydään ensimmäinen keskustelu Eurooppa-neuvostossa 19. kesäkuuta. Päätöksenteko tapahtuu myöhemmin Eurooppa-neuvostossa yksimielisesti.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
erityisasiantuntija Eliisa Hujala, TEM, p. 029 506 4949

 
Sivun alkuun