Hyppää sisältöön
Media

EU-ministerit keskustelevat EU:n talouden elpymisestä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2020 11.17
Tiedote

EU:n sisämarkkinoista ja teollisuudesta vastaavat ministerit keskustelevat videokokouksessaan 12.6.2020 keinoista, joilla EU:n talouden elpymistä koronakriisistä voidaan edistää. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen.

Kokouksen pääaiheena on Euroopan komission 27.5.2020 julkaisema elpymispaketti. EU:n kasvustrategia Green Deal ja digitalisaatio muodostavat elpymispaketin ytimen. Ministerit keskustelevat keinoista, joilla tuetaan talouden nopeaa toipumista ja pitkän aikavälin kestävää kasvua.

– EU:n talous on vaikeassa tilanteessa ja viennistä riippuvaisena maana on Suomen etu, että yhteisistä markkinoista huolehditaan. Tulevien ratkaisujen tulee olla sidoksissa EU:n kasvustrategiaan sekä digitaalisiin panostuksiin, sanoo valtiosihteeri Tiilikainen.

Elpymispaketin tavoitteena vähähiilinen ja digitaalinen siirtymä

Euroopan komissio julkaisi 27.5. elpymispaketin monivuotisen rahoituskehyksen rinnalla. Komissio tavoittelee vähähiilistä ja digitaalista siirtymää ja yritysten tukemista yli vaikean ajan. Komissio korostaa, että elpymisen kannalta on keskeistä varmistaa, että sisämarkkinat toimivat moitteettomasti.

Komission ehdottama elpymissuunnitelma on kokonaisuudessaan 1850 miljardia euroa. Ehdotus koostuu kahdesta osasta:

  • EU:n monivuotisen rahoituskehyksen kasvattaminen 1 100 miljardiin euroon vuosina 2021–2027
  • Uusi 750 miljardin euron elpymisväline (Next Generation EU)

Päätös elpymissuunnitelmasta tehdään Eurooppa-neuvostossa mutta suunnitelma on keskusteluasiana esillä kaikissa neuvostoissa.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
erityisasiantuntija Venja Henningsen, TEM, p. 029 504 7195

 
Sivun alkuun