Hyppää sisältöön

Indonesian energiaministeri Jonan vierailee Suomessa 21.-22.5.

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2018 14.19
Tiedote

Indonesian energia- ja kaivosministeri Ingnasius Jonan vierailee Suomessa 21.-22.5.2018. Hän tapaa 21.5. asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ja 22.5. elinkeinoministeri Mika Lintilän. Ohjelmaan sisältyy myös suomalaisyritysten esittely ja tutustuminen tiistaina Fortumin kiertotalouskylään Riihimäellä.

Suomesta ministeri Jonan jatkaa Kööpenhaminaan, jossa hän osallistuu 24.5. ministeri Tiiilkaisen tapaan kansainväliseen Clean Energy Ministerial -kokoukseen (CEM9).

Indonesia on nopeasti kehittyvä kasvutalous, joka on yksi maailman kiinnostavimmista energia-alan markkinoista. Maassa on menossa mittava investointiohjelma. Kysyntä kohdistuu pääomatavaroihin, koneisiin ja laitteisiin, jotka ovat Suomen keskeisimpiä vientituotteita. Suomen viennin arvo Indonesiaan oli viime vuonna 256 miljoonaa euroa, tuonnin arvon ollessa 151 miljoonaan euroa.

Suomen ja Indonesian suhteet ovat ongelmattomat. Taloudellis-kaupallisella yhteistyöllä on suuri painoarvo maiden välisessä yhteistyössä. Presidentti Sauli Niinistön Jakartan vierailun yhteydessä lokakuussa 2015 TEM ja Indonesian energiaministeriö allekirjoittivat energiayhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU). Vastaavat yhteistyöpöytäkirjat on solmittu myös koulutuksen alalla ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä metsäsektorilla.

Metsäalan MoU;n allekirjoitti Suomen puolesta ministeri Tiilikainen Indonesian metsäministeri Siti Nurbaya Bakarin Suomen vierailun yhteydessä huhtikuussa 2017.  Elinkeinoministeri Lintilä teki puolestaan Team Finland -matkan Jakartaan kesäkuussa 2017. Hänen mukanaan oli yritysvaltuuskunta, joka koostui energia-, biotalous-, cleantech- ja digitalisaatioalan yrityksistä. Lokakuuksi 2018 suunnitellaan terveys- ja energia-alan Team Finland -matkaa Indonesiaan.

Yritykset pääsevät esittäytymään indonesialaisille

Indonesiassa toimii tällä hetkellä noin 20 suomalaisyritystä. Niistä osa (mm. Valmet, Wärtsilä, Chempolis ja AW-Energy) esittelee toimintaansa ministeri Jonanin delegaatiolle TEM:n maanantaina iltapäivällä järjestämässä tilaisuudessa. Keskustelut jatkuvat illalla ministeri Tiilikaisen isännöimällä illalliselle, johon osallistuu myös muita Indonesiassa toimivia suomalaisyrityksiä.

Tiistaina 22.5. vieraat tutustuvat Riihimäellä Fortumin kiertotalouskylään, jossa esittelyssä ovat yrityksen kierrätys- ja jätteenkäsittelyratkaisut sekä niihin pohjautuva voimalaitos. Riihimäeltä Jonan jatkaa matkaa Malmössä ja Kööpenhaminassa järjestettäviin kansainvälisiin energiakokouksiin Mission Innovationiin ja Clean Energy Ministerialiin (CEM9/MI-3), joita isännöivät Pohjoismaat ja Euroopan komissio.

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, puh. +358 40 836 4823
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. +358 50 431 6519
erikoisasiantuntija Pia Outinen, TEM, puh- +358 50 526 6310
neuvotteleva virkamies Hanne Siikavirta, TEM, puh. +358 50 396 3573

 
Sivun alkuun