Hyppää sisältöön

Kansainvälisistä pk-yrityksistä 45% aikoo panostaa vientiin entistä enemmän seuraavan vuoden aikana

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2017 13.00
Tiedote

Kansainvälisistä pk-yrityksistä yli 60 prosenttia odottaa suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana. Noin puolet kansainvälisistä pk-yrityksistä odottaa myös viennin kasvavan. Vientiin aikoi panostaa nykyistä enemmän noin 45 prosenttia kansainvälisistä pk-yrityksistä.

Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön 25.9.2017 julkaisemasta Kansainväliset pk-yritykset -raportista, joka perustuu pk-yritysbarometrin aineistoihin.

Kansainväliset pk-yritykset harjoittavat ulkomaille suuntautuvaa vientiä, sopimusvalmistusta, kansainvälistä lisensiointia tai franchising-toimintaa. Yrityksellä voi myös olla tytäryhtiö tai yhteisyritys ulkomailla.

Kansainväliset yritykset ovat muita yrityksiä kasvuhakuisempia

– Yritysten kansainvälistyminen ja kasvuhakuisuus ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Kansainvälisistä pk-yrityksistä lähes neljännes ilmoitti olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia, kun vastaava osuus kaikista yrityksistä oli noin 10 prosenttia, selvittää ekonomisti Samuli Rikama työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Selvityksestä ilmenee, että kansainväliset pk-yritykset ovat yritystoiminnan kansainvälistymisen näkökulmasta keskeinen joukko, jolla on huomattava kasvupotentiaali. Ne myös lanseeraavat uusia tuotteita tai palveluja sekä laajentuvat uusille markkinoille lähes kaksi kertaa yleisemmin kuin muut pk-yritykset.

Kansainväliset pk-yritykset kokevat kustannustason ja rahoituksen useammin ongelmaksi kuin muut pk-yritykset. Kansainväliset pk-yritykset näkevät myös muita enemmän kehittämistarvetta myynnissä ja markkinoinnissa, vaikka ne ovat myös kaikkien pk-yritysten isoimpia sisäisiä kehittämistarpeita.

Kansainvälistymispalveluja aikoo käyttää noin kolmannes

Yleisimmin pk-yritykset käyttävät Finnveran ja Tekesin kansainvälistymispalveluja. Noin kolmannes kansainvälisistä pk-yrityksistä aikoi käyttää julkisia kansainvälistymispalveluja seuraavan vuoden aikana.

Kansainvälistymispalveluja tarvittiin erityisesti liiketoimintakontaktien luomiseen ulkomailla sekä rahoitukseen. Perinteisten kiinteiden investointien sijaan kansainväliset pk-yritykset hakevat muita yrityksiä yleisemmin rahoitusta kasvuun ja kehittämishankkeisiin.

Kansainväliset pk-yritykset -julkaisu löytyy osoitteesta www.tem.fi/julkaisut

Alueelliset kehitysnäkymät -seminaari suorana: luovatehdas.fi/streamfhd_alueelliset-kehitysnakymat

Tallenne on myöhemmin katsottavissa osoitteesta www.temtoimialapalvelu.fi

Lisätiedot:

ekonomisti Samuli Rikama, TEM, puh. 050 592 1757
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

 
Sivun alkuun