Hyppää sisältöön

Koronavirustilanteen seurauksena yt-neuvotteluiden piirissä 158 000 henkilöä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2020 15.21
Tiedote

Koronavirustilanteen seurauksena yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden määrä on kasvanut rajusti. Viime viikkojen aikana yritykset ja muut työnantajat ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluiden piiriin noin 158 000 henkilöä. Valtaosa ilmoituksista on tullut 15.3. jälkeen. Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa tilannetta ja alkaa julkaista päivittäin lukuja lomautettujen ja yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden määrästä.

Koronavirustilanne aiheuttaa vakavaa haittaa taloudelle ja tämä näkyy myös selvänä piikkinä TE-toimistoille saapuneissa yt-neuvotteluilmoituksissa sekä työttömäksi työnhakijoiksi lomautettuna tai muusta syystä työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneiden määrässä. Luvut ovat suuntaa antavia, sillä aivan tarkkaan ei pystytä selvittämään mitkä ilmoituksista ovat juuri koronasta johtuvia.

TEM pyrkii julkaisemaan tuoreimmat luvut arkipäivisin noin kello 15 verkkosivuillaan.

Yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden ja työnantajien määrä – tilanne 24.3.2020: 

  • Yt-neuvotteluiden piirissä olevat henkilöt: 158 335
  • Yt-neuvottelujen alkamisesta ilmoittaneet työnantajat: 1737

Työttömäksi työnhakijaksi 16.3.–23.3.2020 ilmoittautuneet henkilöt:

  • Lomautettuna työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneet henkilöt: 6654, joista koronatilanteen takia arviolta noin 5700 henkilöä
  • Muista syistä kuin lomautuksesta johtuen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneet henkilöt: 6728, joista koronatilanteen takia arviolta noin 2200 henkilöä

Arvio koronatilanteen vaikutuksista lomautuksiin ja alkaneisiin työttömyysjaksoihin on laadittu normaalitilannetta kuvaavan tilastollisen ennusteen perusteella.

Mitä luvut kertovat tällä hetkellä – ja mitä ne eivät kerro?

TE-toimistojen kirjaamat yt-neuvottelutiedot ovat alustavia. Mahdolliset lomautukset voivat alkaa vaiheittain ja edellyttävät lomautetun henkilön ilmoittautumista työnhakijaksi. Luvuissa ei ole mukana yt-ilmoituksia mahdollisista irtisanomissuunnitelmista.

Luvuissa näkyy vähintään 20 henkilöä työllistävien työnantajien ilmoitukset alkaneista tai alkavista yt-neuvotteluista ympäri maata. Alle 20 henkilöä työllistävien työnantajien ei yhteistoimintalain mukaan tarvitse ilmoittaa harkinnassa olevista lomautuksista TE-toimistolle.

Uudenmaan osuus yt-ilmoitusten lomautusluvuista on tällä hetkellä 62 prosenttia. Alueelliset luvut eivät kuitenkaan kerro alueella sijaitsevista työpaikoista, vaan siitä miten paljon kunkin alueen TE-toimistoon on tehty ilmoituksia. Varsinkin isommat yritykset ilmoittavat tilanteestaan pääkonttorinsa sijainnin perusteella.

Lisätiedot:
kehitysjohtaja Tiina Tikka, TEM, p. 029 504 7962
erityisasiantuntija Santtu Sundvall, TEM, p. 029 504 7116   
erityisasiantuntija Erno Mähönen, TEM, p. 029 504 7066 

 
Sivun alkuun