Hyppää sisältöön

Ministeri Lintilä ryhtyy selvittämään junayhteyksien vaikutuksia itäisen ja pohjoisen Suomen elinvoimaisuuteen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2018 14.09
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä asettaa tutkimusjohtaja Pasi Holmin selvittämään junaliikenteen vaikutuksia lähinnä Kainuun ja Pohjois-Savon elinkeinoelämälle. Arvioitavaksi tulee myös, miten Helsinki-Kajaani-yöjunavuoro vahvistaisi työllisyyttä ja vauhdittaisi matkailua.

– Olen informoinut asiasta VR:n johtoa. On selvää, että toimivilla junayhteyksillä on vaikutusta työllisyyteen, työvoiman saatavuuteen sekä matkailuun. Selvityshenkilön tehtävänä on arvioida missä määrin, ministeri Mika Lintilä kertoo.

Selvitystyö tukee Kainuun ja Pohjois-Savon siltasopimustyötä, jonka tavoitteena on edistää osaavan työvoiman saatavuutta. Siltasopimus perustuu valtion ja alueellisten toimijoiden yhteistyöhön ja monipuoliseen alueen tilanteen ja toimenpiteiden tarkasteluun.

Lintilän mukaan kattavammat junavuorot voisivat ruokkia itäisen ja pohjoisen Suomen elinvoimaisuutta merkittävällä tavalla.

– Alueiden kehitysnäkymät ovat tällä hetkellä paremmat kuin pitkiin aikoihin. Meidän pitää etsiä kaikki keinot näiden näkymien vahvistamiseksi sekä ihmisten liikkumisen sujuvoittamiseksi, Lintilä linjaa.

Selvityshenkilön laatimaa selvitystä tullaan hyödyntämään jatkokeskusteluissa VR:n ja alueiden edustajien kanssa. Ministeri Lintilä uskoo, että esimerkiksi yövuorojen palauttamisen myötä syntyvät uudet matkaketjut voisivat heijastella työllisyyden ja matkailun kehitykseen myös Pohjois-Savossa ja Oulun seudulla. Selvitys valmistuu 15.3.2019 mennessä.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin eritysavustaja Antti Siika-aho, p. 050 575 4118
työmarkkinaneuvos Jarmo Palm, TEM, p. 029 504 8065

 
Sivun alkuun