Hyppää sisältöön

Ministeri Lintilä: uusi rahoitusratkaisu turvaa Terrafamen kaivoksen ylösajon

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2017 13.36
Tiedote

Terrafame Oy kertoi 10.2.2017 saavuttaneensa myönteisen ratkaisun neuvotteluissa ulkopuolisesta yksityisestä rahoituksesta. Terrafame Group Oy, Terrafame Oy, Trafigura-ryhmä ja Galena Private Equity Resources -rahasto ovat sopineet yhteensä 250 miljoonan euron rahoitusjärjestelystä ja kaupallisesta yhteistyöstä.

Sampo Oyj toimii järjestelyssä kanssasijoittajana. Suomen valtio jää Terrafame Group Oy:n kautta yhtiön enemmistöomistajaksi noin 85 prosentin osuudella.

– Olen tyytyväinen saavutettuun rahoitusratkaisuun. Se on kauan kaivattu ja erittäin tervetullut. Terrafamella on nyt kaikki edellytykset harjoittaa kaivostoimintaa ympäristöllisesti vastuullisesti ja taloudellisesti menestyksekkäästi, elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa.

– Valtio-omistajan asettamat tavoitteet niin ympäristöturvallisuuden, yksityisen rahoituksen kuin myös kaivoksen kestävän, tuotannollisen toiminnan turvaamisen osalta näyttävät olevan toteutumassa, ministeri Lintilä painottaa.

– Suomen valtio on rahoittanut merkittävästi kaivosta, jonka toimintaedellytykset vahvistuvat nyt ulkopuolisen rahoituksen myötä. Valtio-omistajan johdonmukaisena tavoitteena on ollut, että Terrafame Oy:n operoiman Sotkamon kaivoksen tuotannon ylösajon loppuunsaattamiseksi löydetään yksityinen rahoitusratkaisu, ja että kaivoksen toiminta voi sen myötä jatkua pitkällä tähtäimellä taloudellisesti kestävällä pohjalla, ministeri Lintilä muistuttaa.

– Arviomme mukaan Terrafame ei tämän jälkeen tarvitse enää valtion lisärahoitusta. Saavutetun rahoitusratkaisun avulla vahvistetaan kansantaloutta, Kainuun aluetaloutta ja työllisyyttä sekä Suomen vientiä. Samalla turvataan kaivososaamisen säilymistä ja kehittymistä Suomessa.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Hannu Väänänen, puh. 050 410 4909
talousjohtaja Mika Niemelä, TEM, puh. 029 506 2135

 
Sivun alkuun