Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Lintilä: Yritykset mukaan tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2018 11.34
Tiedote

Suomen tekoälyohjelma haastaa yritykset sitoutumaan tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen. Ohjelma kannustaa yrityksiä laatimaan tekoälyn eettisiä periaatteita, jotka linjaisivat, kuinka tekoälyä sovelletaan ja kehitetään yrityksissä reilulla ja luottamusta rakentavalla tavalla. Tavoitteena on saada mukaan ainakin 300 yritystä ensi vaiheessa.

– Tekoälyn käyttö lisääntyy ja arkipäiväistyy yrityksissä kovalla vauhdilla. Se on herättänyt myös huolen siitä, kunnioittaako uusi teknologia arvojamme. Tekoälyohjelma pyrkii nostamaan tekoälyn suomalaisyritysten menestystekijäksi, ja sen eettisen soveltamisen pohtiminen on vastuullisen yrityksen kilpailuvaltti, linjaa elinkeinoministeri Mika Lintilä

Yritykset voivat ottaa haasteen vastaan tekoälyohjelman verkkosivuilla osoitteessa tekoälyaika.fi/etiikka. Haasteessa ovat jo mukana K-ryhmä, OP Ryhmä ja Stora Enso, jotka ovat osallistuneet sen ideoimiseen. 

– Autamme nyt yrityksiä alkuun siinä, miten luottamus ja vastuullisuus voivat ohjata tekoälyratkaisujen kehittämistä. Mukana on jo kolme yritystä. Tavoitteenamme on, että haasteen kick off -tilaisuuteen lokakuun alkuun mennessä mukaan lähteneitä yrityksiä olisi ainakin 30 ja vuoden loppuun mennessä 300, ministeri Lintilä jatkaa.

Etiikka osa Euroopan kilpailukykyä

Tekoälyn soveltaminen herättää useita eettisiä kysymyksiä. Keskeistä on esimerkiksi, että tekoälyn tekemät päätökset eivät syrji ketään tai uhkaa kenenkään turvallisuutta. Tärkeää on myös, että tekoälyn opetuksessa käytetty data on tasapuolista. 

Tekoälyohjelma auttaa yritykset alkuun tarjoamalla viisivaiheisen lähestymistavan tekoälyn eettisten periaatteiden laatimiseen sekä esimerkkejä aiemmin laadituista periaatteista. Tekoälyn eettisestä soveltamisesta kiinnostuneille yrityksille järjestetään kick off -tilaisuus 5.10.2018 Helsingissä. 

– Kick off -tilaisuus järjestetään juuri ennen isännöimääni AI Forum 2018 -konferenssia, jossa käymme eurooppalaisten ministerien ja tekoälyasiantuntijoiden kanssa keskustelua Euroopan kilpailukyvystä tekoälyn aikakaudella. Koen, että Euroopan vahvuus on luottamuksen rakentaminen. Yhdessä yritysten kanssa voimme tehdä Suomesta kansainvälisen mallimaan tekoälyn eettisessä soveltamisessa, ministeri Lintilä painottaa.

Suomen tekoälyohjelma on ministeri Lintilän asettama ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta tekoälyn soveltamisen kärkimaa. Lisätietoja ohjelmasta osoitteessa tekoälyaika.fi

Lisätiedot: 

elinkeinoministerin erityisavustaja Jukka Ihanus, puh. 029 506 0180
asiantuntija Maikki Sipinen, TEM, puh. 029 504 7013, [email protected]  

Haasteessa jo mukana olevien yritysten yhteystiedot:
Head of Artificial Intelligence Antti Myllymäki, OP Ryhmä, puh. 010 252 2139, [email protected] 
Asiakastiedosta ja analytiikasta vastaava johtaja Minna Vakkilainen, K-ryhmä, puh. 046 920 7503, [email protected] 
Chief Digital Officer Samuli Savo, Stora Enso, puh. 050 387 0331, [email protected] 

 
Sivun alkuun