Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Tiilikainen avasi suomalaisen kauppakamarin Intiassa

Työ- ja elinkeinoministeriöYmpäristöministeriö
21.4.2018 6.59
Tiedote

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen avasi 20.4. Delhissä Suomen uuden kauppakamarin Intiassa (Finland Chamber of Commerce in India, FINCHAM).

Kauppakamarin tärkein tehtävä on tukea Intiassa toimivia tai sinne pyrkiviä suomalaisyrityksiä. Samalla tavoitteena on lisätä maiden välistä vuorovaikutusta niin talouden kuin kulttuurin saralla. Kauppakamari on itsenäinen, voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka toiminta rahoitetaan jäsenmaksutuotoilla.

Ministeri Tiilikainen avasi kauppakamarin kaksipäiväisen Intian vierailunsa päätteeksi, älykaupunkien energia- ja infrastruktuuritarpeita käsittelevän seminaarin yhteydessä.

”Uuden kauppakamarin tuella suomalaisilla yrityksillä on entistä paremmat edellytykset yhteistyöhön intialaisten kumppanien kanssa. Meillä on korkean tason osaamista esimerkiksi informaatioteknologian, puhtaan energian, jätteenkäsittelyn ja kestävän kaupunkikehityksen saralla. Nämä ovat ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, jotka koskettavat suuresti myös Intiaa”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Suomen kauppakamari Intiassa edistää myös suomalaisyritysten ja Intian hallinnon välistä vuoropuhelua, yhteistyössä Suomen Delhin suurlähetystön ja Business Finlandin kanssa.

”Intiassa valtionyhtiöt ovat todella tärkeässä asemassa. Ilman taustatukea erityisesti pienten ja keskisuurten suomalaisyritysten on hankalaa päästä keskustelemaan niiden kanssa. Uusi kauppakamari tuo suomalaisten ääntä kuuluviin, mikä hyödyttää myös suurempia ja pidempään Intiassa toimineita yrityksiämme”, sanoo Valmetin Energia-liiketoimintayksikön johtaja Kai Janhunen. Hän toimi yritysdelegaation puheenjohtajana tapaamisissa, joihin yritykset osallistuivat ministeri Tiilikaisen mukana Intiassa.

Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, jonka kanssa Intia solmi diplomaattiset suhteet pari vuotta itsenäistymisensä jälkeen, vuonna 1949. Yhteistyö on sittemmin syventynyt myös taloudellisesti, ja tällä hetkellä Intiassa toimii noin 100 suomalaisyritystä.

”Suomessa on maailmanluokan innovaatioita, joita ei vielä tunneta kovin hyvin Intiassa. Haluamme lisätä niiden näkyvyyttä Intiassa ja samalla tarjota myös intialaisille yrityksille mahdollisuuksia investoida Suomeen”, sanoo Koneen Intian maajohtaja ja Suomen Intian kauppakamarin johtokunnan jäsen Amit Gossain. Hänen lisäkseen kauppakamarin johtokunta koostuu Fortumin, Wärtsilän ja Nokian maajohtajista.

Ministeri Tiilikainen vieraili edellisen kerran yritysdelegaation kanssa Intiassa viime vuoden lokakuussa. Kauppakamarin avaamisen ohella tämänkertaiseen ohjelmaan kuului muun muassa keskeisten energia-asioista vastaavien ministerien ja yritysjohtajien tapaamisia sekä vierailut paikalliselle voimalaitokselle ja maatilalle.

Mukana tapaamisissa olleet yritykset ovat: Fortum, Kone, Wärtsilä, Valmet, Elematic, Traustsala, BaseN, Isha, Nokia ja Ensto.

Lisätiedot:
lähetystöneuvos Mikko Pötsönen, Suomen New Delhin suurlähetystö, p. +91 11 4149 7500, etunimi.sukunimi(at)formin.fi (Suomen kauppakamaria Intiassa koskevat kysymykset)
viestintäasiantuntija Jussi Palmén, ympäristöministeriö, p. +358 29 525 0219, etunimi.sukunimi(at)ym.fi (ministerin haastattelupyynnöt)

Sivun alkuun