Hyppää sisältöön

Osaavan työvoiman saatavuus huolestuttaa pk-yrityksiä

Julkaisuajankohta 26.9.2016 9.30
Tiedote

Alueet ennakoivat, että positiiviseen suuntaan kääntynyt talouskehitys jatkuu alueilla lähiajat. Käänne parempaan oli nähtävissä jo keväällä, mutta yksikään alue ei enää usko talouskehityksen heikkenevän. Vaikka yleiskuva on myönteinen, ovat kasvuodotukset edelleen maltillisia.

Nämä tiedot käyvät ilmi maanantaina 26.9.2016 Lahdessa julkaistusta Alueelliset kehitysnäkymät 2/2016 -katsauksesta. Sen aineisto on kerätty syyskuun 2016 aikana.

– Työttömyys jatkaa laskusuunnassa ja työpaikkoja avautuu aiempaa enemmän. Tosin pitkäaikaistyöttömyys tulee olemaan ongelmallinen. Ongelmat työvoiman saatavuudessa ovat nousseet taas pinnalle eri puolilla maata, arvioi katsauksen työstänyt strategiajohtaja Jouko Nieminen KEHA-keskuksesta.

Rakentamisen piristyminen näkyy positiivisesti varsinkin maakuntakeskuksissa.  Esimerkiksi Helsingin, Tampereen, Turun ja Joensuun seuduilla rakentamisen merkitys talouden paranemisessa korostuu. Meriteollisuuden saamat uudet tilaukset kohentavat näkymiä erityisesti Turun ja Rauman seuduilla, mutta alihankintaketjun kautta myönteiset vaikutukset heijastuvat kautta maan. Metsäteollisuuden suurinvestoinnit ovat Keski-Suomen talouskasvun taustalla ja alan investointisuunnitelmat ovat edelleen mittavia. 

Kaupan alan murros jatkuu ja alan näkymät ovat epävarmat. Maataloudessa vaikeudet jatkuvat ennen muuta tuottajahintojen laskun johdosta.

Monilla alueilla työttömyys on kääntynyt laskuun ja avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut. Vaikka työmarkkinat ovatkin piristyneet, odotetaan pitkäaikaistyöttömien määrän kasvavan edelleen.

– Pk-yritysten vahva usko myönteiseen suhdannekehitykseen on lupaava signaali, varsinkin koska tiedämme, että pk-yritysten merkitys työllistäjänä ja uusien työpaikkojen tarjoajana on keskeinen Suomen kasvun rakentamisessa, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Viimeisen kymmenen vuoden aikana 133 000 uudesta työpaikasta 128 000 syntyi alle 10 henkilön yrityksiin.

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus tiivistää kahdesti vuodessa ELY-keskusten ja muiden aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskusalueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Syksyn 2016 raportti löytyy osoitteesta www.temtoimialapalvelu.fi. Tilaisuuden videotallenne aukeaa samassa osoitteessa 27.9. mennessä.

Lisätiedot:
strategiajohtaja Jouko Nieminen, KEHA-keskus, puh. 029 5022 769
kehityspäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

 
Sivun alkuun