Hyppää sisältöön
Media

Riippumaton tutkijaryhmä arvioimaan keinoja työllisyysasteen nostamiseksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2019 16.00
Tiedote

Työministeri Timo Harakka on asettanut riippumattoman tutkijaryhmän. Tutkijaryhmän puheenjohtaja on Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti.

Tutkijaryhmän tehtävänä on esittää tutkimustietoon perustuvia keinoja ja ratkaisuja työllisyyden nostamiseksi 75 prosenttiin. Tutkijaryhmän tulee ottaa esityksissään huomioon toimenpiteiden työllisyysvaikutukset, kustannusvaikutukset ja vaikutukset julkisen talouden tasapainoon.

– Korkea työllisyysaste on hyvinvointivaltion keskeinen edellytys ja monien ryhmien kohdalla työllisyysasteemme on selkeästi muita Pohjoismaita matalampi, professori Markus Jäntti sanoo.

– Jos työllisyysasteen nostaminen olisi helppoa, olisi se jo tehty. Juuri siksi on tärkeää punnita työllisyyteen mahdollisesti vaikuttavia toimenpiteitä tutkimustiedon valossa. Toimeksianto on haastava, mutta sopii hyvin riippumattomalle tutkijaryhmälle, professori Jäntti jatkaa.

Tutkijaryhmän toimikausi on hallituskauden mittainen, mutta työministeri Timo Harakka odottaa tutkijaryhmältä ensimmäisiä ehdotuksia kevään 2020 budjettiriiheen mennessä.

– Työllisyysasteen nosto kohti 75 %:ia ja yli edellyttää tutkimustiedon vahvaa hyödyntämistä. Olen iloinen siitä, että tutkijayhteisö on ottanut vastaan haasteen esittää tähän liittyviä keinoja, työministeri Harakka sanoo.

Tutkijaryhmän kokoonpano:  


puheenjohtaja, professori Markus Jäntti, Tukholman yliopisto

ekonomisti Henna Busk, Pellervon taloustutkimus PTT

yliopistonlehtori Anu Järvensivu, Jyväskylän yliopisto

tutkimusjohtaja Antti Kauhanen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen, Palkansaajien tutkimuslaitos

erikoistutkija Hanna Pesola, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

erikoistutkija Anna Pärnänen, Tilastokeskus

johtaja Riikka Shemeikka, Kuntoutussäätiö

apulaisprofessori Pekka Stenholm, Turun yliopisto

Lisätietoja:
työministerin erityisavustaja Ville Kopra, p. 040 826 1358

 
Sivun alkuun