Hyppää sisältöön

Selvityshenkilö etsii keinoja, joilla ilmailuala nousee koronatilanteesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2020 15.10
Tiedote

Työministeri Tuula Haatainen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ovat asettaneet selvityshenkilön, joka arvioi tarvittavia toimenpiteitä ilmailualan selviytymiseksi koronatilanteesta. Tavoitteena on varmistaa, että alalla on edellytykset kestävään kasvuun tulevaisuudessa. Selvityshenkilö Kari Savolainen luovuttaa ehdotuksensa työ- ja elinkeinoministeriölle 15.3.2021 mennessä.

– Suomen elinvoima on monilta osilta riippuvainen hyvistä lentoyhteyksistä, joita ei ole ilman kattavaa lentoasemaverkostoa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän ympärille on muodostunut ilmailualaan sitoutuneiden yritysten keskittymä, joka työllistää tuhansia työntekijöitä, elinkeinoministeri Lintilä muistuttaa.

– Ilmailualan yritykset ja työntekijät ovat kohdanneet rajun taantuman. Nyt tarvitaan tapoja, joilla parannetaan työntekijöiden mahdollisuuksia työllistyä ja kehittää osaamistaan. Näin on jo toimittu Finnairin tapauksessa, jossa Uudenmaan TE-toimisto aloitti elokuussa välittömät toimet irtisanottujen tukemiseksi, työministeri Haatainen sanoo.

Ministerit Haatainen ja Lintilä nimesivät Savolaisen selvityshenkilöksi 22.12.2020. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Finavian toimitusjohtajana. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö tulee asettamaan erillisen seurantaryhmän tukemaan selvitystyötä ja arvioimaan toimenpide-ehdotuksia niiden valmistuttua. Seurantaryhmään kutsutaan edustajia ilmailualan yrityksistä, etujärjestöistä ja julkiselta sektorilta.

Tavoitteena varmistaa ilmailualan kasvuedellytykset tulevaisuudessa

Selvityshenkilö Savolainen kartoittaa keinoja, joilla suomalainen ilmailuala pääsee kiinni globaaliin kasvuun mahdollisimman nopeasti matkustamisen elvyttyä. Koronapandemia aiheuttaa pysyviä muutoksia ilmailu- ja matkailualan toimintaympäristöön sekä kuluttajien käyttäytymiseen. Selvityshenkilö tarkastelee, miten ala voi varautua muutoksiin ja toisaalta hyödyntää ne.

Selvityshenkilöltä pyydetään myös ehdotuksia siitä, miten epävakaassa työtilanteessa olevien työntekijöiden osaaminen turvataan. Ratkaisuilla varmistetaan, että alalla riittää osaavaa työvoimaa matkailun elvyttyä.

Selvitystyö kohdistuu erityisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristössä toimiviin yrityksiin. Selvityshenkilö kartoittaa mahdollisia toimenpiteitä, joilla houkutellaan Helsinki-Vantaalle lisää yrityksiä ja investointeja.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 574 1430
elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, p. 040 658 3510
teollisuusneuvos Jarkko Tonttila, TEM, p. 0295 060 069

 
Sivun alkuun