Hyppää sisältöön

Suomi kutsuu yrityksiä ja tutkimuslaitoksia kehittämään Ahvenanmaasta puhtaan energiajärjestelmän älykästä testialuetta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2018 15.07
Tiedote

Suomi ja Kiina rakentavat kansainvälisiä avoimia testiympäristöjä puhtaiden energiaratkaisujen kehittämiseksi. Maat esittelivät hankkeitaan 24.5.2018 Kööpenhaminassa Clean Energy Ministerial -kokouksen yhteydessä.

Asunto- energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kutsui yritykset ja tutkimuslaitokset mukaan kehittämään Ahvenanmaasta uusiutuvilla energialähteillä toimivaa testialuetta, joka tukeutuu vahvasti julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksiin.

– Energiateknologia ja -innovaatiot voivat toimia merkittävänä kestävän taloudellisen kasvun ajureina. Suomi jatkaa investointeja kehittyviin uusiin teknologioihin, jotka kiihdyttävät siirtymistä puhtaan energian järjestelmiin ja niihin liittyvien resurssitehokkaiden tuotteiden ja palveluiden käyttöön, toteaa ministeri Tiilikainen.

Ahvenanmaa muodostaisi joustavan energiajärjestelmän mallialueen, joka perustuu älykkäisiin sähköverkkoihin ja 100-prosenttisesti uusiutuvan energian tuotantoon ja käyttöön. Järjestelmän keskeisiä elementtejä ovat kyky integroida hajautettu uusiutuvan energian tuotanto osaksi kokonaisuutta sekä kyky hallita kysynnän ja tuotannon yhtäaikaista vaihtelua.

Alue on yrityksille ainutlaatuinen paikka testata uusia energiaratkaisuja. Keskeistä on myös mahdollistaa kuluttajien aktiivinen toiminta osana järjestelmää.

– Useat suomalaiset yritykset ja tutkimuslaitokset sekä eräät kansainväliset toimivat ovat jo mukana valmistelemassa tätä erinomaista hanketta, joka edustaa todellista energiamurrosta älykkääseen ja puhtaaseen energiajärjestelmään. Hankkeessa energian käyttäjillä ja tavallisilla kuluttajilla on keskeinen rooli tasavertaisina osallistujina sähkömarkkinoilla, ministeri Tiilikainen toteaa.

–  Käyttämällä älykästä sähkön mittausta ja sen mahdollistavaa dynaamista sähkön hinnoittelua, voimme luoda sähköjärjestelmään loppukäyttäjän valintoja ja käyttäytymistä korostavaa merkittävää joustavuutta, ministeri jatkaa.

–  Alue toimii referenssinä suomalaiselle vientiteollisuudelle ja toisaalta kansainvälisiä investointeja ja toimijoita houkuttelevana ainutlaatuisena kokeilualustana, Suomen omina vahvuuksina ovat erityisesti energian varastointiin liittyvä mineraali- ja kemikaalipuolen osaaminen, akkusovelluksiin liittyvät palvelut sekä digitalisaatioon ja 5G-verkkoihin liittyvä tietämys, Tiilikainen jatkaa.

Lisätietoja verkossa:
Ahvenanmaan hankekuvaus (Clickinnovation.fi -sivustolla)
Business Finlandin uutinen hankkeesta (24.5.2018)

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, puh. 040 836 4823
neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka, TEM, puh. 050 511 7414
toimitusjohtaja Tommy Jacobson, CLIC Innovation Oy, puh. 040 828 2711

 
Sivun alkuun