Hyppää sisältöön

Suomi nimetty mukaan YK:n korkean tason energiadialogin valmisteluun – elinkeinoministeri Lintilä teknologia ja innovaatiot -teeman kirittäjäksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2021 12.32
Tiedote
Kuvassa elinkeinoministeri Mika Lintilä

Suomi on hyväksytty yhdeksi syyskuussa 2021 YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa järjestettävän korkean tason energiadialogin valmistelua edistäväksi Global Champions -valtioksi. Suomi osallistuu energiadialogin Innovaatio, teknologia ja data -teeman valmisteluun. Suomen edustajana ja kansainvälisen keskustelun kirittäjänä toimii elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Haimme tähän rooliin Euroopan komission pyynnöstä, koska Suomi on tunnettu puhtaan energiasiirtymän ja vähähiilisyyden edelläkävijänä. Samoin meillä on paljon annettavaa keskusteluun innovaatioiden ja puhtaiden teknologioiden edistäjänä ja mahdollistajana, toteaa ministeri Lintilä.

Innovaatio, teknologia ja data -teeman muut kirittäjät ovat Mauritius, Marokko ja Venäjä. Korkean tason energiadialogin muut neljä teemaa ovat energian saatavuus, siirtymät, kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpano ja rahoitus. Kaikkiaan teemoja valmistelemassa on yhteensä 30 kirittäjämaata eri puolelta maailmaa.

Champions-maan päätehtävä on johtaa kansainvälistä vaikuttamistyötä oman teemansa osalta, sekä toimia yhdessä teemansa muiden kirittäjämaiden kanssa ministerikokouksen isäntänä. 

– Tämä vuoropuhelu on erittäin ajankohtainen, koska energia-alalla on edessään kunnianhimoinen muutos Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi työskentelemme yhdessä kohti YK:n kestävän kehityksen energiaa käsittelevän tavoitteen saavuttamista. YK:n kestävän kehityksen tavoite 7 pyrkii varmistamaan edullisen, luotettavan, kestävän ja uudenaikaisen energiansaannin kaikille, ministeri Lintilä painottaa.

– Uskon, että innovatiivisten ilmasto- ja energiateknologioiden kehittäminen on avain menestykseen ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseen ympäri maailmaa. Pitkäjänteinen päätöksenteko ja vakaa sääntely-ympäristö ovat tärkeitä kaikille sidosryhmille edistettäessä siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta. Energiasektorilla poliittiset toimenpiteet voivat ulottua vuosikymmenien päähän ja investointipäätöksiä tehdään pitkällä tähtäimellä, Lintilä muistutti.

Innovaatio, teknologia ja data -teema keskittyy poikkileikkaavasti energian saatavuuden ja energiasiirtymien edistämiseen sekä kestävän kehityksen tavoitteiden mahdollistamiseen tietoon, teknologiaan, innovaatioihin ja tutkimukseen liittyvien kehitystyön ja sovellusten avulla. 

Valmistelutyö tehdään teknisissä asiantuntijatyöryhmissä, jotka valmistelevat teeman sisältöä ja jättävät raporttinsa tehdystä työstä toukokuussa. Suomesta Innovaatio, teknologia ja data -ryhmän valmistelutyöhön osallistuu Teknologian tutkimuskeskus VTT. 

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, puh. 050 516 2868
ulkoasiainneuvos Matti Lassila, UM, puh. 050 467 9186
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-KV-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171 
erityisasiantuntija Katja Tuokko, TEM, puh. 029 504 7660

 
Sivun alkuun