Pk-toimialabarometri : Elintarvikkeiden valmistus, syksy 2018

Pk-yritysten lähiajan suhdanneodotukset ovat kevään 2018 tilannetta heikommat. Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +27, kun se viime keväänä oli +35. Koko maassa on eniten mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä (35 %). Yritystoiminnan loppumista ennakoi 3 % koko maan pk-yrityksistä. Elintarviketeollisuudessa on myös eniten mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä (48 %). Yrityksensä toiminnan loppumista ei ennakoi yksikään alan vastaajista. Investoinnit ovat pk-yrityksissä eniten toteutettuja uusiutumiseen liittyviä toimia. Elintarviketeollisuudessa seuraavaksi useimmin mainitaan uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraaminen, uuden henkilöstön palkkaaminen sekä työn uudella tavalla organisoiminen. Koko maan ja elintarviketeollisuutta edustavat pk-yritykset näkevät eniten kehittämistarvetta markkinoinnissa ja myynnissä. Elintarviketeollisuudessa tuotantoon ja materiaalitoimintoihin, tietotekniikkaan, tuotekehitykseen ja laatuun liittyvät tarpeet mainitaan toiseksi useimmin. Koko maassa pk-yritysten pahimpina kehittämisen esteinä nähdään kilpailutilanne ja työvoiman saatavuus. Elintarviketeollisuudessa kustannustaso koetaan selvästi pahimpana esteenä kehittämiselle. Noin joka neljännellä koko maan ja kahdella viidestä elintarviketeollisuusalan pk-yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla. Yli puolet vastanneista koko maan ja 63 % elintarviketeollisuusalan pk-yrityspäättäjistä ei suunnittele omistajanvaihdosta.