Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Alueellisiin työvoima- ja yrityspalvelujen kokeiluihin yhdeksän aluetta

Työ- ja elinkeinoministeriö
23.6.2016 13.52
Tiedote

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on 23.6.2016 allekirjoittanut päätöksen, jolla työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisiin kokeiluihin on valittu yhdeksän aluetta. Kokeiluista kolme on maakunnallisia ja kuusi kuntapohjaisia.

Maakunnallisissa järjestäjä-tuottajamallin kokeiluissa keskeiset maakunnalliset toimijat ovat mukana luomassa työllisyyttä, yrittäjyyttä ja yritystoiminnan kehittämistä lisäävää toimintamallia. Maakunnalliset kokeilualueet ovat Pohjois-Karjala, Keski-Suomi ja Keski-Pohjanmaa.

Kuusi kokeilua toteutetaan maakuntaa pienemmällä alueella. Näissä kokeiluissa työvoima- ja yrityspalvelujen tuottamismallia kehitetään asiakaslähtöisemmäksi. Kokeilualueet ovat:

- Satakunta: Pori ja Rauma
- Pohjois-Savo: Kuopio, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tuusniemi
- Pohjois-Pohjanmaa: Oulun kaupunkiseutu (Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä)
- Lappi: Kemi, Tornio, Rovaniemi, Sodankylä, Kemijärvi
- Pirkanmaa: Tampereen kaupunkiseutu (Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi)* sekä Sastamala ja Punkalaidun
- Varsinais-Suomi: Turun seutu (Turku, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo)

Määräaikaan mennessä yhteensä 41 hakemusta

Työ- ja elinkeinoministeriö avasi julkisen sektorin toimijoille haun alueellisiin kokeiluihin 4.5.2016. Hakuaikaa oli toukokuun loppuun saakka. Määräaikaan mennessä tuli yhteensä 41 hakemusta 15 maakunnasta.

Valinnassa muun muassa arvioitiin, kuinka kokeilu luo uusia työpaikkoja, yrittäjyyttä ja yritysten kasvua ja vähentää työttömyydestä julkiselle taloudelle aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Valinnassa kiinnitettiin huomiota alueelliseen kattavuuteen, joten maakunnasta on valittu vain yksi kokeilu.

Hallituksen yhtenä kärkihankkeena on työvoimahallinnon uudistaminen työllistymistä tukevaksi. Vuosina 2017 ja 2018 toteutettavilla alueellisilla kokeiluilla luodaan asiakaslähtöinen ja hallintorajat ylittävä toimintamalli työvoima- ja yrityspalveluille. Kokeiluissa valmistaudutaan vuoteen 2019, jolloin työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu on maakunnilla.

Liite: Korjattu päätös työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisista kokeiluista

* Kokeilualuelistaus ja liite päivitetty 27.6.2016

Lisätiedot:
hallitusneuvos Päivi Kerminen, TEM. puh. 029 504 9011

 
Sivun alkuun