Hyppää sisältöön

Alueellisten työllisyyskokeilujen asiakkaat ohjataan TE-toimistoihin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2018 15.50
Tiedote

Työvoima- ja yrityspalvelujen alueelliset kokeilut päättyvät vuoden 2018 lopussa. Kahdeksasta alueellisesta kokeilusta viisi on ollut kuntapohjaisia työllisyyskokeiluja ja muut kolme ovat maakuntapohjaisia kokeiluja. Kaikki kokeilujen piirissä olevat asiakkaat ohjataan vuoden 2018 lopussa TE-toimistojen asiakkaiksi.

– TE-toimistot ovat tehneet siirtymäsuunnitelmat asiakkaiden palvelujen jatkuvuuden turvaamiseksi. Asiakastiedot siirtyvät kokeiluista TE-palveluihin ja asiakkaiden palvelu jatkuu TE-toimistoissa normaalisti. Asiakkaalle tiedotetaan etukäteen vuoden vaihteen muutoksista eikä asiakkaille tule muutoksen johdosta hankaluuksia, kertoo teollisuusneuvos Jarkko Tonttila.

Asiakasohjaus työ- ja elinkeinotoimistoista kokeilukuntien asiakkaiksi päättyi jo syyskuun lopussa. Lokakuun 2018 lopussa kokeilualueilla oli noin 41 400 asiakasta.

Kokeiluissa mukana ollut henkilökunta siirtyy kokeiluista takaisin ja TE-toimistojen palvelukseen.

Alueellisia kokeiluja koskevaa arviointiraporttia työstetään parhaillaan ja se on tarkoitus julkaista tammikuun alkupuolella. Alueellisesti kokeiluista saatuja oppeja ja hyviä käytäntöjä sovelletaan mm. vuoden 2019 alkupuolella alkavissa kasvupalvelu-uudistukseen liittyvissä kasvupalvelupiloteissa.  Kasvupalvelu-uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelut ovat siirtymässä vuoden 2021 alusta ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakuntien järjestämisvastuulle.

Kokeilutyötä jatketaan uusissa kasvupalvelupiloteissa

Kasvupalvelu-uudistuksen yhteydessä valmistellaan nyt pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden puolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintamalleja työnhakijoiden ja yritysten palveluihin. Pilotit mahdollistava lainsäädäntömuutos on eduskunnan käsiteltävänä.

Kasvupalvelupilotteja on käynnistymässä noin 20. Valtaosa piloteista kohdistuu henkilöasiakkaiden työllistymistä edistäviin palveluihin. Heikommassa työmarkkina-asemassa olevat on huomioitu monessa pilotissa. Neljällä alueella kasvupalvelupilotti liittyy yrityksille suunnattuihin palveluihin.

Piloteissa kokeillaan esimerkiksi palvelujen järjestämisen ja tuottamisen eriyttämistä sekä siirtymistä yksittäisistä palveluostoista kokonaisten palveluprosessien hankintaan tulosperusteisesti. Useissa piloteissa on tarkoitus rakentaa kumppanuusmalleja valtion ja kuntien yhteistyöhön.

Maakunnat voivat hyödyntää piloteissa saatuja kokemuksia, kun ne suunnittelevat ja järjestävät omia kasvupalvelujaan. 

Lisätiedot:

hallitusneuvos Jarkko Tonttila, TEM, p. 0295 060 069
Uusista kasvupalvelupiloteista antavat lisätietoja:
kehitysjohtaja Elisabet Heinonen, TEM, p. 029 50 492 09
erityisasiantuntija Lari Anttonen, TEM, p. 029 504 7088

aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto
 
Sivun alkuun