Hyppää sisältöön

Hallitus myönsi Kemi-Tornion rakennemuutostilanteen hoitoon 2 miljoonaa euroa – kokonaisrahoitus 12,75 miljoonaa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2021 14.08
Tiedote

Hallitus myönsi 29.6.2021 Lapin liitolle 2 miljoonaa euroa käytettäväksi Kemi-Tornion alueen kehittämiseen. Hallitus on kaikkinensa kohdistanut 12,75 miljoonaa euroa Kemin Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta aiheutuvaan äkilliseen rakennemuutostilanteeseen.

Äkillisen rakennemuutostilanteen toimet käynnistettiin huhtikuussa välittömästi sen jälkeen, kun Stora Enso ilmoitti aikeensa sulkea Veitsiluodon tehdas. Lapin toimijat yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa järjestäytyivät nopeasti yhteiseen ryhmään tarkentamaan tilannekuvaa ja laatimaan toimenpidesuunnitelmaa työntekijöiden uudelleentyöllistymisen ja alueen elinvoiman edistämiseksi. 

Yhteenveto työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) rahoituksesta: 

  • Työllisyysmäärärahat 2,55 miljoonaa euroa (TEM:n päätös)
  • Kansallinen yritystukivaltuus 4,2 miljoonaa euroa (valtioneuvoston istunto 23.6.2021) 
  • Euroopan aluekehitysrahaston yritystukivaltuus 4 miljoonaa euroa (TEM:n päätös)
  • Aluekehittämisraha 2 miljoonaa euroa (valtioneuvoston istunto 29.6.2021) 

Lapin toimijoiden äkillisen rakennemuutoksen kehittämissuunnitelmassa esitellään keinot, joilla luoda mahdollisimman nopeasti uusia korvaavia työpaikkoja alueelle ja siten minimoida tehtaan sulkemisen negatiiviset vaikutukset. 

Kehittämissuunnitelman mukaan uudet työpaikat syntyvät investoimalla teolliseen kiertotalouteen, perusteollisuuteen ja matkailuun sekä kaupan ja palveluiden aloille. Valtiolta saatua tukea suunnataan yritysten uudistumisen, innovaatioiden ja osaamisen tueksi. Lisäksi tukea suunnataan vihreään siirtymään, digitalisaatioon ja teknologian hyödyntämiseen liittyvien valmiuksien parantamiseen. Tukitoimilla vahvistetaan yrittäjyyttä ja mahdollistetaan start up -yrittäjyyttä. Rakennemuutostilanteen alkuvaiheessa ovat korostuneet yksilöllisen ja sosiaalisen tuen merkitys. Jatkossa korostuvat myös entistä enemmän työntekijöiden yksilölliset työllistymis-, koulutus- ja ammatinvaihtoratkaisut ja mahdollisuudet.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, p. 040 658 3510
työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 574 1430
teollisuusneuvos Marjukka Aarnio, TEM, p. 029 504 7150

 
Sivun alkuun