Hyppää sisältöön

Hallitus sopi vuoden 2018 toisesta lisätalousarvioesityksestä: yritysten kasvuun lisärahoitusta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 23.10.2018 13.24
Tiedote

Hallitus sopi 23.10.2018 vuoden 2018 toisesta lisätalousarvioesityksestä. Esitys sisältää merkittäviä lisäpanostuksia yritysten kasvun tukemiseksi. – Talouskasvumme on hyvällä uralla ja sen jatkumista on ruokittava. Olen tyytyväinen hallituksen toimiin ja niihin lisäpanostuksiin, joista sovimme neuvotteluissa yritysten kasvun tukemiseksi, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Lisätalousarvioesitys jatkaa sitä päätösten linjaa, jolla olemme onnistuneet tukemaan positiivista työllisyyskehitystä. Erityisten tärkeänä pidän löytämiämme lisäpanostuksia Talent Boost -toimenpideohjelmaan, työministeri Jari Lindström sanoo.

Pk-yritysaloiteohjelma laajenee

Hallitus päätti lisätalousarvioneuvotteluissa lisätä pk-yritysaloiteohjelman laajentamiseen 35 miljoonaa euroa. Lisäyksen jälkeen takausohjelman rahoitus on kokonaisuudessaan 75 miljoonaa euroa.

– Pk-yritysaloiteohjelman laajennus tuo merkittävän piristysruiskeen yritysrahoitukseen. Rahoituksen vipuvaikutus on kymmenkertainen, joten tällä merkittävällä 35 miljoonaan euron lisäpanostuksella mahdollistetaan arviolta 350 miljoonan euron lainojen myöntäminen kasvaville yrityksille. Uudet työpaikat syntyvät merkittävissä määrin kasvuyrityksiin, toteaa ministeri Lintilä.

Valtioneuvosto teki alkuperäisen päätöksen pk-yritysaloitteesta 14.1.2016 ja komissio hyväksyi ohjelman toukokuussa 2016. Ohjelmassa Euroopan investointirahasto takaa 50 prosenttia lainaohjelmasta pankeille syntyvistä tappioista. Tänään hallituksen sopima ohjelman laajennus vaatii vielä komission hyväksynnän.

Talent Boost -toimenpideohjelmaan lisäyksiä

Hallitus osoittaa Talent Boost -toimenpideohjelmaan 5 miljoonan euron rahoituksen. Kokonaisuudesta 2,5 miljoonaa euroa esitetään Business Finlandin käyttöön ja toinen puolikas kaupungeille, yhteisöille ja kaupunkiyhteisöille kansainvälisten osaajien ja yritysten kohtaamisen edistämiseen sekä suomalaisen työelämän kansainvälisyyden ja houkuttelevuuden vahvistamiseksi.

– Kansainvälinen kilpailu osaajista on kovaa. Talent Boost -toimenpideohjelmalla tavoitteenamme on houkutella kansainvälisiä osaajien Suomeen ja pitää huoli yritystemme osaavan työvoiman saatavuudesta, ministeri Lindström toteaa.

Hallitus käynnisti Talent Boost -ohjelman puoliväliriihessään. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa osaajien saatavuutta kasvualoilla ja yritysten ja kansainvälisten osaajien kohtaantoa tukien maahanmuuttajien työllisyyttä ja yritysten työvoimatarpeisiin vastaamista.

Laivanrakennuksen innovaatiotukea hybridilaivaan

Lisätalousarvioesitys sisältää 10 miljoonan euron lisämäärärahan laivanrakennuksen innovaatiotukeen. Lisämääräraha on tarkoitus myöntää suunnitteilla olevaan hybridilaivaan, joka tulisi valmistuttuaan liikennöimään Vaasan ja Uumajan välillä. Päätös tuen myöntämisestä hankkeelle on tarkoitus tehdä vuoden lopulla, kun eduskunta on käsitellyt lisätalousarvioesityksen.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jukka Ihanus, puh. 050 463 9929
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, puh. 050 574 0236
talousjohtaja Mika Niemelä, TEM, puh. 029 506 2135

 
Sivun alkuun