Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja vaihtuu

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.4.2020 17.15
Tiedote

Tomi Lounema pyytää eroa tehtävästään suojavarustehankinnoissa ilmenneiden puutteiden takia. Janne Känkänen aloittaa väliaikaisena toimitusjohtajana.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on pyytänyt eroa tehtävästään välittömästi. Lounema ilmoitti päätöksestään tänään 10.4. työministeri Tuula Haataiselle. Huoltovarmuuskeskus on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos.

Louneman irtisanoutumisen syynä on viime päivinä laajasti julkisuudessa olleiden hengityssuojainhankintojen puutteellinen menettely ja siitä seurannut luottamuspula.

Työministeri pyysi torstaina 9. huhtikuuta Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen julkisuudessa esillä olleista suojavarustehankinnoista. Selvitys toimitetaan ministeriöön tiistaina 14. huhtikuuta. Lisäksi Huoltovarmuuskeskuksen hallitus päätti samana päivänä tilata ulkopuolisen tarkastuksen jo tehdyistä kauppatoimista.

– Näistä hankinnoista on tulossa selvitys, mutta tilanne on nopeasti edennyt siihen, että Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan edellytykset jatkaa työssään vähenivät olennaisesti. Tässä haastavassa tilanteessa on tärkeintä turvata Huoltovarmuuskeskuksen kyky tehdä kriittisiä hankintoja, jotta Suomi voi suojautua koronavirusta vastaan, sanoo työministeri Tuula Haatainen.

Ministeri Haatainen on nimennyt valtiotieteiden maisteri, johtaja Janne Känkäsen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi 11.4.2020 lukien siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimeää uuden toimitusjohtajan. Känkänen on työ- ja elinkeinoministeriön EU- ja kansainvälisten asioiden johtaja, jonka työ- ja elinkeinoministeriö oli 7. huhtikuuta määrännyt siirtymään tilapäisesti Huoltovarmuuskeskukseen tukemaan sitä kriittisten suojavälineiden hankinnoissa.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 029 504 7232, [email protected]
ylijohtaja ja Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström, TEM, p. 029 504 7186, [email protected]
väliaikainen toimitusjohtaja (alk. 11.4.2020) Janne Känkänen, Huoltovarmuuskeskus, p. 029 539 64990, [email protected]

 
Sivun alkuun