Hyppää sisältöön
Media

Finnvera ja Euroopan investointirahasto sopivat 190 milj. euron rahoituksesta suomalaisyrityksille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2019 10.23
Tiedote
Sopimusta allekirjoittamassa Juuso Heinilä, Finnvera ja Maria Leander, EIR. Vieressä elinkeinoministeri Katri Kulmuni
Sopimusta allekirjoittamassa Juuso Heinilä, Finnvera ja Maria Leander, EIR. Vieressä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

Finnvera ja Euroopan investointirahasto (EIR) ovat solmineet takaussopimuksen, joka mahdollistaa kasvuhakuisille suomalaisyrityksille lähes 190 miljoonaa euroa uutta lainarahoitusta seuraavan kahden vuoden aikana.

Finnvera ottaa sopimuksen myötä käyttöön uuden pk-takaus-tuotteen, jonka tarkoituksena on parantaa kasvuhakuisten pk-yritysten mahdollisuuksia saada lainarahoitusta erilaisiin investointi-, käyttöpääoma- ja tuotekehitystarpeisiin. EIR takaa omalla vastatakauksellaan 50 prosenttia Finnveran myöntämistä pk-takauksista. Arvioidaan, että ainakin 2 000 suomalaista yritystä tulee hyötymään sopimuksen avulla myönnettävästä rahoituksesta.

Tämä rahoitus mahdollistetaan COSMEn ja Euroopan investointiohjelman (Junckerin suunnitelma) alaisuudessa perustetun Euroopan Strategisten Investointien rahaston (ESIR) takauksen avulla. COSME on yritysten kilpailukykyä ja pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskeva rahoitusohjelma, jonka tavoitteena on muun muassa helpottaa pk-yritysten rahoituksen saamista.

Uudella takauksella apua kasvuhakuisten pk-yritysten vakuuspulaan

Pk-takaus on vakuudeton 80 prosentin takaus yrityksen enintään 150 000 euron pankkilainalle. Se on tarkoitettu kasvuhakuisten, yli kolme vuotta sitten perustettujen pk-yritysten rahoitustarpeisiin.  Finnveran 80 prosentin takauksella on suuri merkitys erityisesti esimerkiksi palvelu-, kauppa- tai IT-alalla yrityksille, joilla ei ole tarjota riittäviä reaalivakuuksia pankeille. Finnvera ei myöskään edellytä pk-takausta hakevilta yrityksiltä omarahoitusosuutta.

- Hallitusohjelman mukaisesti on tavoitteenamme tukea start up- ja pk-yritysten rahoitusvaihtoehtojen monipuolistumista. Erityisesti maakunnissa, joissa yritysten käytettävissä olevat reaalivakuudet ovat rajalliset, on tällä Finnveran ja Euroopan investointirahaston sopimuksella suuri merkitys kasvuhakuisille yrityksille, painottaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

- Euroopan investointipankki-ryhmän hyväksymä ESIR-rahoitus Suomeen on yli kaksi miljardia euroa. Väestömäärään suhteutettuna se on eniten kaikista EU-maista. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna olemme sijalla kahdeksan, jota voidaan pitää hyvänä suorituksena, lisää ministeri Kulmuni.

- Kasvu edellyttää usein rahoitusta, ja yksi keskeisistä tavoitteistamme on tuon kasvun mahdollistaminen suomalaisissa pk-yrityksissä. Euroopan investointirahaston kanssa solmittu sopimus varmistaa kasvuhakuisille pk-yrityksille aiempaa paremmat mahdollisuudet saada lainaa pankista. Uuden pk-takauksemme hakeminen on myös erittäin helppoa, sillä lainan myöntävä pankki hakee takausta yrityksen puolesta Finnveralta, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Linkki Finnveran ja Euroopan investointirahaston yhteistiedotteeseen.

Lisätiedot:

muutosjohtaja Kari Villikka, Finnvera, puh. 029 460 2653
elinkeinoministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, TEM, puh. 044 058 1030
neuvotteleva virkamies Jyrki Orpana, TEM, puh. 050 409 4457

Finnvera

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Finnvera vahvistaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vientitakuita. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Lisätietoja Finnverasta: https://www.finnvera.fi/

EIR

Euroopan investointirahasto (EIR) kuuluu EIP-ryhmään. Sen keskeisenä tehtävänä on tukea Euroopan mikro- ja pk-yrityksiä auttamalla niitä saamaan rahoitusta. EIR suunnittelee ja kehittää riski- ja kasvupääomaa, takauksia ja mikrorahoitusvälineitä, jotka on suunnattu erityisesti kyseiselle markkinasegmentille. Tässä tehtävässä EIR edistää EU:n tavoitteita, jotka koskevat innovointia, tutkimusta ja kehitystä, yrittäjyyttä, kasvua ja työllisyyttä. Lisätietoja Euroopan investointirahastosta: https://www.eif.org/

 
Sivun alkuun