Hyppää sisältöön

Ministeri Lindström: Ohjaamo tukee ja palvelee nuoria

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2016 13.30
Tiedote
- Myös nuoret joutuvat kärsimään talouden taantumasta ja heikosta työllisyystilanteesta. Ohjaamo-toiminnalla pyritään vastaamaan nuorten haasteisiin. Koskaan aiemmin ei meillä ole ollut käytössämme näin kehittynyttä työkalua, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoi ensimmäisen Ohjaamoviikon avajaistilaisuudessa Jyväskylässä 25.1.2016.

Ohjaamo on uudenlainen alle 30-vuotiaiden nuorten matalan kynnyksen palvelupaikka, joka toimii ympäri Suomen. Toiminnan taustalla on nuorisotyöttömyyden kasvu ja nuorten tarve saada tietoa, neuvontaa ja tukea yhdeltä luukulta. Toiminta on osa hallituksen nuorisotakuuta.

- Jokaisen nuoren tilanne on erilainen, ja Ohjaamon moniammatillisen asiantuntijaryhmän avulla nuoren on mahdollista saada yksilöllistä ja räätälöityä tukea. Ohjaamossa nuori tulee kuulluksi ja osallistuu häntä koskevien suunnitelmien ja toimenpiteiden laadintaan, ministeri kertoi.

Ohjaamoista monipuolista tukea ja neuvontaa

Ohjaamon tarjoama tuki voi olla esimerkiksi opinto-ohjausta, työnhakua tai työelämätaitojen opettelemista. Nuorten saatavilla on TE-palveluiden, nuorisotyön, opinto-ohjauksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisia sekä kolmannen sektorin tarjoamia palveluita. Työllistymisen näkökulmasta Ohjaamon yhteistyö alueen yritysten kanssa on tärkeää.

- Ohjaamo on kokonaan uudenlainen, monialaisuuteen ja eri toimijoiden yhteistyöhön perustuva toimintamalli. Ohjaamoissa viranomaiset, kuin myös muut nuorten parissa työskentelevät tahot toimivat yhdessä, ministeri Lindström painotti.

Tavoitteena Ohjaamo-toiminnan vakiinnuttaminen

Eri puolilla Suomea on toiminnassa tällä hetkellä yli 30 Ohjaamoa, joista suurin osa saa toimintaansa tukea Euroopan sosiaalirahastolta. Ohjaamojen toiminta-alueella asuu noin 60 prosenttia Suomen 16-29-vuotiaista nuorista. Useimmat Ohjaamot ovat aloittaneet toimintansa vuonna 2014.

- Ohjaamojen toimintamallit, -tavat ja prosessit kartoitetaan tarkoin. Syntyneet hyvät käytännöt levitetään kaikkien hyödynnettäväksi ja toimintaa kehitetään yhä paremmaksi ja sujuvammaksi. Toiveena on, että Ohjaamo-toiminta kasvaa ja kehittyy ja että siitä tulee pysyvä, keskeinen osa nuorille suunnattuja palveluja, ministeri Lindström linjasi.

Ohjaamo-toimintaa johtaa työ- ja elinkeinoministeriö. Ministeri Lindströmin videotervehdys Ohjaamoviikon avajaistilaisuudessa on katsottavissa työ- ja elinkeinoministeriön YouTube-kanavassa osoitteessa https://www.youtube.com/user/TEMvideot. Ohjaamoiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.peda.net/veraja/keskisuomenely/ohjaamot/ohjaamo-toiminta

Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, puh. 029 504 8150
erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari, TEM, puh. 029 504 7070

 
Sivun alkuun