Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Lindström: Työttömien säännöllinen kohtaaminen auttaa työnhaussa ja vähentää työttömyyttä

Työ- ja elinkeinoministeriö
8.3.2019 9.27
Tiedote

- Työttömien säännölliset haastattelut ovat yksi käytännönläheinen keino työttömyyden vähentämisessä. Haastattelussa ihminen on kohdannut ihmisen. On päästy aidosti kiinni työttömän tilanteeseen ja työllistymisen haasteisiin. Se on tehostanut työllistymistä, sanoo työministeri Jari Lindström.

- TE-toimistojen asiakaspalvelua rytmittävää haastattelukäytäntöä tarvitaan myös jatkossa. Asiakaslähtöinen työ työllistymisen auttamiseksi edellyttää, että työnhakijan ja TE-toimiston kesken on oltava yhteisymmärrys työllistymistä edistävistä palveluista. Tämä yhteisymmärrys löytyy parhaiten haastatteluetäisyydellä, korostaa työministeri Lindström.

Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan työttömien haastattelut ovat tuoneet myös kustannushyötyjä asiakkaiden tehokkaamman palveluun ohjautumisen kautta. TE-palvelujen asiakkaat kokevat säännölliset haastattelut enimmäkseen hyödyllisiksi.

Vuoden 2017 alussa tuli voimaan useita muutoksia työvoimapalveluissa ja työttömyysturvassa. Suuren huomion kohteeksi nousivat työttömien haastattelut, joita tuli tehdä kaikille työttömille säännöllisesti kolmen kuukauden välein.

- Näin tiheä työttömien kontaktointi ei ole pieni asia, sillä uusia työttömyyksiä alkaa jatkuvasti ja työttömyydet pitkittyvät. Alkutilanteessa laskettiin, että haastatteluja tehdään noin miljoona vuodessa. Tihennettyjen määräaikaishaastattelujen teko lähti hyvin käyntiin. Tämä vaati myös lisäresursointia TE-toimistoihin, kertoo työministeri Lindström.

Vuoden 2017 alussa noin 17 prosentilla työttömistä oli haastattelu tehty enintään 3 kuukautta aikaisemmin. Nyt ollaan tilanteessa, että 75 prosentilla työttömistä on haastattelusta enintään 3 kuukautta. Lopuilla haastattelut voivat olla tarpeettomia positiivisista syistä. Työmarkkinat vetävät tällä hetkellä hyvin, joten monet työnhakijat työllistyvät ennen haastattelua. Haastattelu on myös tarpeeton, kun työnhakija tietää työttömyyden päättyvän lähiaikoina. Henkilöt saattavat esimerkiksi aloittaa varusmiespalvelun tai opiskelun tai siirtyä äitiys- tai isyysvapaalle.

Tänään 8.3.2019 on julkistettu tutkimus, jossa tihennettyjen haastattelujen vaikutuksia on arvioitu. Tutkimuksen toteuttivat MDI Public Oy, TK Eval, Melkior Oy, Mikko Kesä Oy ja Arnkil Dialogues. Tutkimus on osa valtioneuvoston vuoden 2018 selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön oman arvion mukaan haastattelut ovat vähentäneet työttömien määrää vuonna 2017 jopa 20 000 - 30 000 henkilöä.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jami Arvola, TEM, puh. 029 5047 175
neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh. 050 396 0014
asiantuntija Mikko Valtakari, MDI Public Oy, puh. 040 569 1568
tutkija Juha Eskelinen, Melkior Oy, puh. 0400 813 858

Sivun alkuun