Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministerit esittelivät eduskunnalle lähetettävän energia- ja ilmastostrategian

Työ- ja elinkeinoministeriö
24.11.2016 13.41
Tiedote

Hallitus hyväksyi 24.11.2016 kansallisen energia- ja ilmastostrategian vuoteen 2030. Strategia linjaa konkreettisia toimia ja tavoitteita, joilla Suomi saavuttaa Sipilän hallitusohjelmassa ja EU:ssa sovitut energia- ja ilmastotavoitteet vuoteen 2030. Strategia menee selontekona eduskuntaan, joka aloittaa sen käsittelyn 30. marraskuuta.

Elinkeinoministeri Olli Rehn, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström esittelivät strategian tavoitteet ja linjaukset tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Meillä on edessämme energiatalouden maailmanlaajuinen, perusteisiin käyvä muutos. Tänään valtioneuvostossa päätetty kansallinen ilmasto- ja energiastrategia vastaa tähän kovaan haasteeseen Suomen lähtökohdista, toteaa ministeri Olli Rehn.

– Suomen uusiutuvan energian potentiaalin hyödyntäminen teollisen mittakaavan sähkön tuotannossa on yksi keskeisistä kysymyksistä pitkän aikavälin energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta. Vuoden 2030 tavoitteiden toteuttaminen on kestävä silta sataprosenttisesti uusiutuvaan ja hiilineutraalin energiatalouteen Suomessa vuonna 2050, Rehn jatkaa.

– Strategiassa vauhditetaan Suomen toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja Parisiin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimien on oltava monipuolisia, myös biokaasun potentiaali tarvitaan. Metsien kasvua hyödynnetään ilmastotavoitteiden saavuttamisessa tavalla, mikä varmistaa hiilinielujen riittävän tason myös pitkälle tulevaisuuteen. Ilmastotavoitteet on sovitettavissa yhteen luonnon monimuotoisuuden varmistamisen kanssa, sanoo ministeri Kimmo Tiilikainen.

– Liikennesektorilla on keskeinen rooli strategian kunnianhimoisten tavoitteiden toteuttamisessa. Olennaisten lakiuudistusten lisäksi tarvitsemme ennen kaikkea rohkeaa liikenteen markkinoiden ja käyttäytymisen uudistamista tavoitteisiin pääsemiseksi. Strategia vaikuttaa yli 20 vuoden päähän liikenteen kehittymiseen, ja olemme sitoutuneet sen toteuttamiseen, painottaa ministeri Anne Berner.

– Vientimenestyksen kannalta edelläkävijyys on ratkaisevaa. Siksi on arvokasta, että Suomi ottaa pitkän askeleen oikeaan suuntaan. Luovumme kivihiilestä, leikkaamme tuontiöljyn käytön puoleen ja nostamme sähköautojen määrän 250 000:een 2030 mennessä, korostaa ministeri Kai Mykkänen.

– Energia- ja ilmastostrategian punaisena lankana on korvata tuontienergiaa, kuten öljyä ja kivihiiltä, kotimaisella energialla. Tämä on myös työllisyyden näkökulmasta perusteltu ratkaisu, toteaa ministeri Jari Lindström.

Lisätiedot verkossa:
Tiedote: Strategia linjaa energia- ja ilmastotoimet vuoteen 2030 ja eteenpäin
Strategia ja sen taustaselvitykset ovat verkossa osoitteessa: www.tem.fi/strategia2016

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490
maatalous- ja ympäristöministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, puh. 050 364 0836
liikenne- ja viestintäministeriön viestintäasiantuntija Saara Reinimäki, puh. 050 303 3065 
ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Tuomas Rautanen, puh. 050 325 8827
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, puh. 050 574 0236

Anne Berner Jari Lindström Kai Mykkänen Kimmo Tiilikainen Olli Rehn kärkihankkeet
 
Sivun alkuun