Hyppää sisältöön

OECD: hiilivoimaloiden rahoittaminen vientiluotoilla kielletään ripeästi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2021 14.15
Tiedote

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) keskeiset jäsenvaltiot ovat sopineet hiilivoimaloiden sekä niiden osien rahoittamisen lopettamisesta vientiluotoilla ja sidotulla avulla lokakuun loppuun mennessä. Sopimus julkistettiin 22.10.2021 Pariisissa.

Sopimuksessa ovat mukana Australia, Kanada, Euroopan unioni, Japani, Korea, Uusi-Seelanti, Norja, Sveitsi, Turkki, Iso -Britannia ja Yhdysvallat.

”Uusien hiilivoimaloiden rahoituksen kieltäminen vientihankkeissa on tärkeä askel tavoitteessa vähentää globaaleja hiilidioksidipäästöjä. OECD-maiden yhteinen päätös ohjaa rahoitusta fossiilista uusiutuvan energian investointeihin, jotka ovat välttämättömiä päästöjen vähentämiseksi”, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Kielto koskee vientiluottoja ja sidottua tukea uusille hiilivoimalaitoksille, joissa ei ole hiilidioksidin talteenotto-, käyttö- ja varastointiteknologiaa (CCUS). 

Kielto koskee myös olemassa oleviin laitoksiin toimitettavia laitteita, ellei niiden tarkoitus ole saasteiden tai hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Nämä laitteet eivät kuitenkaan saa pidentää laitoksen käyttöikää tai lisätä sen käyttökapasiteettia. Myös CCUS-järjestelmän jälkiasennus olemassa oleviin laitoksiin olisi mahdollista. 

Sopimus tulee voimaan, kun kaikki sen osapuolet ovat saattaneet päätökseen sisäiset sopimusprosessinsa. Sopimuksella tuetaan myös 31.10. alkavan Glasgow´n ilmastokokouksen (COP26) pyrkimyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, joten osallistujavaltiot pyrkivät saamaan sopimusprosessinsa valmiiksi jo lokakuun loppuun mennessä.

Vientirahoituksen ilmastoa koskeva keskustelut käynnistettiin EU:ssa uudelleen vuonna 2019 Suomen aloitteesta puheenjohtajuuskaudellamme. Suomi on tukenut aktiivisesti Euroopan komission ehdotusta uusien hiilivoimaloiden rahoituksen lopettamiseksi. 

Lisätiedot:
hallitusneuvos Inkalotta Nuotio-Osazee, TEM, p. 050 505 6277
erityisasiantuntija Nathalie Dahl, TEM. p. 029 504 7232
hallitusneuvos Kari Parkkonen, TEM, p. 050 563 7612 

 
Sivun alkuun