Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Startupit kasvattavat Suomen kilpailukykyä

Työ- ja elinkeinoministeriö
6.10.2016 11.55
Tiedote

Suomalainen startup-toimintaympäristö on kehittynyt myönteisesti viime vuosina. Silti Suomi on verrokkimaita jäljessä startup-yritysten toimintaympäristön ja henkisen yrittäjyysilmapiirin kehittämisessä, kertoo 6.10.2016 julkistettu Startup-yritysten kasvun ajurit ja pullonkaulat -selvitys.

– Meidän on Suomessa pystyttävä purkamaan lisää esteitä sekä yritystoiminnan aloittamiselta että yrittämisen henkiseltä puolelta. Tavoitteena pitää olla yrittämisen ketteryys ja säädännöllisesti nykyistäkin notkeamman toimintaympäristön kehittäminen, painottaa elinkeinoministeri Olli Rehn. Selvityksen mukaan kilpailijamaat, kuten Hollanti ja Saksa, ovat näissä Suomea pidemmällä.

Ratkaisuna kehityksen kirimiseksi Suomessa vähintään kilpailijamaiden tasolle selvityksen tekijät ehdottavat poikkihallinnollista startup-strategiaa, joka koskettaa myös esimerkiksi koulutusta ja yrittäjävalmiuksien kehittämistä.

– Työryhmän suositukset huomioidaan hallituksen yrittäjyyspakettia kehitettäessä. Tulemme toimimaan vahvasti yhteistyössä startup-yrittäjien ja kaikkien startup-yritysten toimintaan vaikuttavien tahojen kanssa, kertoo elinkeinoministeri jatkotoimista. Samalla arvioimme muita selvityksen suosituksia esimerkiksi startup-yritysten osaamisen ja rahoituksen kehittämiseksi.

– Tämä selvitys on erinomainen pohja startup-toimintaympäristön kehittämiseksi tasolle, jossa haluamme sen olevan Suomen kasvun ja elinkeinoelämän vauhdittamiseksi, sanoo ministeri Rehn.

– Suomalaiset yritykset ovat aikaisempaa kasvuhakuisempia ja valmiimpia hakemaan kasvua kansainvälisiltä markkinoilta. Lisäksi suhtautuminen yrittäjyyteen on aiempaa myönteisempää, listaa elinkeinoministeri Olli Rehn selvityksen kannustavia signaaleja. Tästä huolimatta olemme selvityksen mukaan liian kaukana kansainvälisessä kehityksessä kilpailijamaistamme startup-yrittämisen alun ja arjen sujuvoittamisessa.

Selvitys kertoo siitä, miten startup-yrityspolitiikkaa tulisi kehittää, jotta se parhaiten tukisi yritysten kasvua. Selvitys toteutettiin osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa. Selvityksen tekivät Ramboll Management Consulting Oy, Etlatieto Oy, 4Front Oy, Urban Mill sekä The Evidence Network Ltd.

Selvitys on luettavissa täältä.

Lisätiedot:
Erityisavustaja Hannu Väänänen, TEM, puh. 050 410 4909
Neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä, TEM, puh. 050 431 6510

 
Sivun alkuun