Hyppää sisältöön

Työministeri Haatainen: Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttö estettävä – työryhmä selvittämään ratkaisuja

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2020 9.00
Tiedote

Työministeri Tuula Haatainen asettaa poikkihallinnollisen työryhmän selvittämään ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisyä, joka on kirjattu hallitusohjelmaan. Työryhmän tehtävänä on arvioida tarvittavat lainsäädännön ja viranomaiskäytäntöjen muutostarpeet sekä valmistella ehdotukset lakimuutoksiksi.

– Työperäinen maahanmuutto on hyväksyttävää vain, jos toimitaan suomalaisten työmarkkinoiden pelisäännöillä. Väärinkäytöksiin on puututtava eri viranomaisten tiiviillä yhteistyöllä, työministeri Haatainen painottaa.

– Työryhmään kootaan eri alojen viranomaiset, ja sen tehtävänä on etsiä hallinnonalat ylittävät ratkaisut väärinkäytösten kitkemiseen, Haatainen linjaa.

Työryhmä asetetaan työ- ja elinkeinoministeriön työvoiman maahanmuuton kehittämishankkeen alatyöryhmäksi. Työryhmään kutsutaan edustajat TE-hallinnon lisäksi muun muassa sisäministeriöstä, oikeusministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, poliisista, verohallinnosta sekä aluehallinto- ja maahanmuuttovirastoista.

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisy on kirjattu hallitusohjelmaan, ja työ on ollut käynnissä eri viranomaistahoilla koko hallituskauden ajan. Nyt toimenpiteet kootaan yhteen työryhmään. 

– Työperusteista maahanmuuttoa voidaan edistää kestävästi vain, kun samalla varmistetaan, etteivät ulkomaalaiset työntekijät joudu hyväksikäytön uhriksi, työministeri Haatainen muistuttaa.

Työperäisen maahanmuuton hallinto siirtyi sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön vuodenvaihteessa. 

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496
hallitusneuvos Olli Sorainen, TEM, p. 0295 048 022

 
Sivun alkuun